Forsmark
Forsmark kjernekraftverk
Forsmark
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Forsmark er ett av tre kjernekraftverk i Sverige. Anlegget ligger i Östhammar kommune, nord for Stockholm, og består av tre kokvannsreaktorer med en samlet kapasitet på 3271 MW e .

De to første reaktorene, Forsmark 1 og Forsmark 2, ble levert av ASEA-Atom og kom i kommersiell drift i henholdsvis 1980 og 1981. Reaktorene har i løpet av driftsperioden gjennomgått flere modifiseringer og har nå en termisk ytelse på henholdsvis 2928 MW og 3253 MW. For Forsmark 1 gir det en netto elektrisk ytelse på 984 MW, og for Forsmark 2 1120 MW.

Forsmark 3, som er kraftverkets største reaktor, ble også levert av ASEA-Atom, men er av en nyere modell av de to foregående. Reaktoren har en ytelse på 3300 MWt og 1167 MWe (netto). Gjennomsnittlig tilgjengelighetsfaktor for for alle reaktorene har vært 83,9 prosent.

25. juli 2006 ble kraftverket utsatt for en alvorlig hendelse. Etter en feil ved det elektriske anlegget ble en av reaktorene stengt. Da viste det seg at deler av anleggets sikkerhetssystem sviktet ved at bare to av fire nødaggregater ville starte. Innmatingen av strøm fra reservebatterier ble også utsatt for svikt på grunn av transienter og overspenninger. Dette ledet til at flere viktige sikkerhetssystem ble spenningsløse. Etter 23 minutter startet de to gjenstående dieselaggregater og situasjonen ble normalisert.

Hendelsen ble i ettertid klassifisert i klasse 2 på INES-skalaen, hvilket betyr en alvorlig svekkelse av sikkerhetssystemet ved anlegget, men uten at det medfører noen konsekvenser for omgivelsene. Alvoret i hendelsen var knyttet til en mulig fare for at feilen i det elektriske anlegget kunne sette alle reserveaggregatene ut av spill. I så fall ville en risikere at restvarmen ikke ble ledet bort og en etterfølgende nedsmelting av reaktorkjernen og lekkasje av radioaktive stoffer ut til omgivelsene.

Etter hendelsen ble sikkerheten ved svenske kjernekraftverk bedret betydelig. Hvert kraftverk har nå fått pålegg om å ha tilstrekkelig mange mobile reserveaggregater som kan stå klar i fall kraftverkets egne reserveaggregater ikke starter eller på annen måte mislykkes i å forsyne reaktorene med elektrisitet. Disse mobile reserveaggregatene kan flyttes mellom reaktorene på kort tid.

Reaktorenheter

Reaktor Type MWe I drift Stenges
1 BWR 984 1980 2040
2 BWR 1120 1981 2041
3 BWR 1167 1985 2045
SUM 3 3271 .. ..

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg