Östhammar

Artikkelstart

Östhammar er en by og kommune i Uppland i Sverige.

By

Byen ligger ved kysten 70 km nordøst for Uppsala og har 4726 innbyggere (2016). Östhammar er en gammel handels- og sjøfartsby med byrettigheter fra 1300-tallet. I dag benyttes havnen mest av fritidsbåter.

I senmiddelalderen konkurrerte Östhammar med Stockholm om Østersjøhandelen. I 1461 ble byen overflyttet til Öregrund lenger nord, men den ble grunnlagt på ny etter at danskene hadde brent Öregrund i 1521.

Kommune

Östhammar kommune ligger nordøst i Uppsala län, ved Bottenhavet innenfor Södra Kvarken. Arealet er 1472 km2 med 21 822 innbyggere (2017). Kommunen består av et flatt landskap i nordlige Roslagen. Skjærgårdslandskapet øker hvert århundre med nye øyer på grunn av landheving.

Gruvedrift og tilknyttet industri har lange tradisjoner i kommunen. Gruvedriften har nær opphørt nå, men fortsatt finnes en del virksomheter med tilknytning til metallindustrien. Kjernekraftverket Forsmark ligger ved kysten nord i kommunen, ved det tidligere jernverket Forsmark.

Foruten kommunesenteret har kommunen tettstedene Österbybruk (2331 innbyggere 2016), Alunda (2506 innbyggere) og Gimo (2698 innbyggere). Ved Dannemorasjön utenfor Österbybruk ligger naturreservatet Andersby ängsbackar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg