Ansvarlig selskap, forkortet ANS, er et selskap hvor selskapsdeltakerne hefter for selskapets forpliktelser med hele sin formue, både med det de eier i selskapet og det de eier privat. Deltakernes ansvar vil vanligvis være ubegrenset og solidarisk, det vil si at en selskapskreditor kan gjøre en deltaker ansvarlig for hele selskapsgjelden, også den del av gjelden som etter forholdet mellom deltakerne skal bæres av en annen selskapsdeltaker. Det kan avtales at deltagernes ansvar ikke skal være solidarisk, men at den enkelte deltakers ansvar skal være begrenset til en del av selskapsgjelden. Deltakernes samlede forpliktelser må i så tilfelle utgjøre selskapets samlede forpliktelser. Slike selskaper betegnes DA.

Ansvaret i et ansvarlig selskap er direkte, det vil si. at selskapskreditorene kan søke dekning direkte hos selskapsdeltakerne uten å gå veien om selskapet, slik de for eksempel må gjøre i et aksjeselskap. Selskapsformen er regulert i lov av 21. juni 1985 om ansvarlige selskaper og kommandittselskaper (selskapsloven). Et ansvarlig selskap skal registreres i Foretaksregisteret, og det er som hovedregel regnskapspliktig etter regnskapsloven av 17. juli 1998. Ansvarlige selskaper er ikke egne skattesubjekter, det vil si at det er selskapsdeltakerne som skatter for sin del av selskapets overskudd eller får fradrag i inntekten for sin del av selskapets underskudd.

Etter regler i lov av 8. juni 1984 om fordringshaveres dekningsrett (dekningsloven), kan det åpnes egen konkurs i et ansvarlig selskap som er insolvent. I denne konkursen har selskapets kreditorer fortrinnsrett til å få dekning i selskapets eiendeler fremfor selskapsdeltakernes særkreditorer. Ansvarlig selskap som har til formål å drive rederivirksomhet, kalles partrederi. I lov av 24. juni 1994 om sjøfarten, har kapittel 5 regler om partrederier.

Anvendelse

Ansvarlig selskap er en selskapsform som først og fremst brukes i mindre næringsvirksomhet, særlig innen handel og håndverk. Selskapsformen anvendes også i andre bransjer, for eksempel innen liberale yrker.

Om ansvarlig selskaps organisasjon, se selskapsloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg