Forbrytelse og straff (Prestuplenie i nakazanie, 1866) er en av Fjodor Dostojevskijs mest berømte romaner. Gjennom studenten Raskolnikovs mord på en pantelånerske analyserer forfatteren forbrytelsens psykologi.

Romanen ble utgitt i tolv deler som føljetong, som var vanlig på den tiden. Det er en samtidsroman med handling fra St. Petersburg omkring 1860. Hovedpersonen er den lutfattige studenten Raskolnikov. Han lever isolert fra samfunnet og vikler seg inn i en forestilling om at han er et «overmenneske» som kan sette seg ut over allmenngyldige moralske lover og regler. Raskolnikov ser seg berettiget til å drepe en gammel pantelånerske, en «lus» og verdiløs person i hans øyne. Han gjør alvor av mordet, men kommer til å drepe også hennes søster. I dagene etter mordet går han inn i en feberlignende tilstand. Gjennom blant annet møtet og samtaler med den prostituerte piken Sonja Marmeladova går uhyrligheten i gjerningen gradvis opp for Raskolnikov og romanen ender med at han melder seg selv. I en epilog berettes det om hans fangenskap i Sibir som etter hvert fremstår som en «befrielse», og der han også lærer å elske Sonja, som har fulgt med ham til Sibir.

Raskolnikov fremstilles som en splittet person (raskol betyr splittelse) som dras mellom sin intellektuelle, kyniske «ide» og sine varme, medmenneskelige sider, som han viser blant annet i forholdet til søsteren Dunja og til Sonja. Raskolnikovs «omvendelse» er gradvis og vi får del i hans psykologiske utvikling gjennom en intens beskrivelse. Fortellingen er holdt i 3. person, men med fokus på Raskolnikovs perspektiv.

En viktig rolle i romanen spiller den kristne tanken om død og oppstandelse, særlig i møtet med Sonja, som leser fortellingen om Lazarus’ oppstandelse for Raskolnikov. Raskolnikov ser gjennom fortellingen at et nytt liv og en «oppstandelse» er mulig også for ham. Samtidig er Forbrytelse og straff ikke noen religiøs roman i enkel betydning, men en roman der Raskolnikovs historie, på den ene siden, og bilder og fortellinger fra bibelen, på den andre, stilles opp mot hverandre i sine paralleller men også sine ulikheter.

Kjetsaa, Geir, red. Dostojevskijs roman om Raskolnikov: en artikkelsamling. Oslo: Aschehoug, 1973.

Fasting, Sigurd, Dostojevskij, utgitt med et forord og noter av Jostein Børtnes, Oslo: Solum, 1983. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.