Flytoget

Flytoget på Gardermoen.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC 2.0

Flytoget på vei gjennom Romerikslandskapet. Både togene og mastene for kjøreledningen ble designet spesielt for Gardermobanen.

Flytoget
Av .

Artikkelstart

Flytoget, hurtiggående tog på Gardermobanen mellom Oslo Lufthavn Gardermoen og Drammen. Togene eies og drives av Flytoget AS.

Flytoget betjener stasjonene Drammen, Asker, Sandvika, Lysaker, Skøyen, Nationaltheatret, Oslo Sentralstasjon, Lillestrøm og Oslo Lufthavn Gardermoen. Et par tog i timen snur på Stabekk på hverdager fra 2018. Det er bygd en egen flyplassterminal på sørsiden av Oslo S, og én på Oslo Lufthavn.

Togsettene er av typen BM71 og ble bygget av Adtranz. De har en topphastighet 210 km/t, og bruker rundt 19 minutter fra Oslo Sentralstasjon til Oslo Lufthavn.

Flytoget AS

Flytoget blir eid og driftet av Flytoget AS. Selskapet ble grunnlagt i 1992 som NSB Gardermobanen AS, og fikk sitt nåværende navn i 2000.

Selskapet var opprinnelig heleid av Norges Statsbaner (NSB). 1. januar 2003 ble selskapet gjort om til et eget selskap, direkte underlagt Samferdselsdepartementet, og opererer dermed uavhengig av NSB.

Flytoget AS tilhører en internasjonal gruppe jernbaneselskaper, kalt Air-Rail Links, som har som oppgave å bringe flypassasjerer til og fra flyplasser.

Historikk

NSB Gardermobanen AS ble gitt i oppgave å bygge og forberede for drift den dobbeltsporede høyhastighetsjernbanen mellom Oslo, den nye hovedflyplassen på Gardermoen og Eidsvoll. I 1996 fikk selskapet også i oppgave å stå for selve driften av banen.

Den 8. oktober 1998, åpningsdagen til Oslo Lufthavn, startet Flytoget fra Lillestrøm. Toget måtte fortsatt kjøre utenom Romeriksporten, som enda ikke stod ferdig. Den 22. august 1999 ble Romeriksporten åpnet, og Flytoget kom i full drift. Senere er banen forlenget; først til Asker og så til Drammen.

Gardermobanen mellom Gardermoen og Eidsvoll ble overført til Jernbaneverket i 1998. Strekningen Oslo–Gardermoen ble overført i 2001.

Flytoget ble kåret til Norges beste arbeidsplass av Great Place to Work Institute i 2008. Det fikk førsteplass i Norsk Kundebarometer 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg