Jernbaneverket har som sine viktigste oppgaver å planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde det norske jernbanenettet. Det har også ansvar for styringen av togtrafikken, noe som blant annet betyr å fordele ledig sporkapasitet til de forskjellige togselskapene og å tilpasse deres ruteønsker til det til enhver tid tilgjengelige jernbanenett. Jernbaneverket står for den daglige togledelse og dermed for nødvendig forandring ved forsinkelser og for informasjon til publikum på stasjonene.

Elisabeth Enger har vært direktør siden 2008. 

Jernbaneverket er delt i fire avdelinger: banedivisjonen, utbyggingsdivisjonen, trafikk- og markedsdivisjonen og staben til jernbanedirektøren. Per 31. desember 2012 var det cirka 4000 ansatte fordelt på et stort antall spesielle yrkesgrupper. 

Jernbaneverket ble opprettet 1.desember 1996 da Norges Statsbaner ble delt i en trafikkoperativ del (NSB) og en infrastrukturell del (Jernbaneverket). Frem til 1999 hadde de felles styre og administrerende direktør. Jernbaneverket er underlagt Samferdselsdepartementet og får bevilgninger over statsbudsjettet.

Anbefalt lenke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.