Fini Henriques, dansk fiolinvirtuos og komponist, elev av blant andre Valdemar Tofte, Johan Svendsen og Josef Joachim. Henriques ble kjent som en meget populær fiolinist og for sine lettilgjengelige komposisjoner i nyromantisk stil. Han er også meget kjent for sine dramatiske verk.

Henriques fikk sin første musikkundervisning av moren, som underviste ham i klaver. Senere ble konsertmester Valdemar Tofte i Det Kongelige Kapel hans fiolinlærer. Musikkteori og komposisjon studerte han med kapellets sjefsdirigent, Johan Svendsen. 21 år gammel, i 1888, begynte han på musikkhøyskolen i Berlin og studerte fiolin med Josef Joachim og komponisten Woldemar Bargiel. Da han vendte tilbake til København, ble han ansatt som bratsjist i Det Kongelige Kapel, senere som fiolinist. Etter en feide med en av kapellmestrene sluttet Henriques i 1896 for helt å gå inn for å komponere og å gi konserter. Han dannet sin egen strykekvartett, stiftet kammermusikkforeningen «Musiksamfundet» og var foreningens formann til 1931. Både som solist, kammermusiker og dirigent reiste Henriques i de nordiske land, til Paris og Berlin. Han var medlem av styret for Dansk Komponistsamfund.

Henriques musikk er nyromantisk, lettilgjengelig og iørefallende, og den ble meget populær i samtiden. Han komponerte aller mest for sitt eget instrument fiolinen, men skrev også en rekke sanger og klaverstykker samt for diverse kammerbesetninger. Til dette kommer flere større verk som symfonier, balletten «Den lille Havfrue» (1910), scenemusikk og to operaer – «Vølund Smed» (1896) og «Stærstikkeren» (1927).

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.