Fini Henriques

Faktaboks

Fini Henriques
Valdemar Finni Henriques
Uttale
henrˈikes
Født
20. oktober 1867, København, Danmark
Død
27. oktober 1940, København, Danmark

Artikkelstart

Fini Henriques var en dansk fiolinvirtuos og komponist, elev av blant andre Valdemar Tofte, Johan Svendsen og Joseph Joachim. Henriques ble kjent som en meget populær fiolinist og for sine lettilgjengelige komposisjoner i nyromantisk stil. Han er også meget kjent for sine dramatiske verk.

Utdannelse og musikalsk virksomhet

Henriques fikk sin første musikkundervisning av moren, som underviste ham i klaver. Senere ble konsertmester Valdemar Tofte i Det Kongelige Kapel hans fiolinlærer. Musikkteori og komposisjon studerte han med kapellets sjefsdirigent, Johan Svendsen. 21 år gammel, i 1888, begynte han på musikkhøyskolen i Berlin og studerte fiolin med Joseph Joachim og komponisten Woldemar Bargiel. Da han vendte tilbake til København, ble han ansatt som bratsjist i Det Kongelige Kapel, senere som fiolinist. Etter en feide med en av kapellmestrene sluttet Henriques i 1896 for helt å gå inn for å komponere og å gi konserter. Han dannet sin egen strykekvartett, stiftet kammermusikkforeningen «Musiksamfundet» og var foreningens formann til 1931. Både som solist, kammermusiker og dirigent reiste Henriques i de nordiske land, til Paris og Berlin. Han var medlem av styret for Dansk Komponistsamfund.

Estetikk og sjangere

Henriques musikk er nyromantisk, lettilgjengelig og iørefallende, og den ble meget populær i samtiden. Han komponerte aller mest for sitt eget instrument fiolinen, men skrev også en rekke sanger og klaverstykker samt for diverse kammerbesetninger. Til dette kommer flere større verk som symfonier, balletten «Den lille Havfrue» (1910), scenemusikk og to operaer – «Vølund Smed» (1896) og «Stærstikkeren» (1927).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg