Film fra Sør

Festivalens offisielle logo og plakat for 2020.
.

Artikkelstart

Film fra Sør (forkortet FFS) er en årlig filmfestival som finner sted i Oslo i oktober eller november. Hovedmålet er å presentere kvalitetsfilm og filmskapere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum.

Bakgrunn

Den ble arrangert første gang i 1991, og sprang ut av studentenes filmklubb ved Universitetet i Oslo. Film fra Sør er per 2020 en del av Stiftelsen Festivalkontoret, hvor Lasse Skagen er kunstnerisk leder og Åse Meyer er daglig leder. Festivalkontoret arrangerer også filmfestivalene Arabiske filmdager og Oslo Pix.

Formål

Festivalens motto er «Se verden fra en annen vinkel». Gjennom filmvisninger og debatter er formålet å bidra til et mer nyansert bilde av ikke-vestlige land, å øke folks bevissthet på kvaliteten i film fra denne delen av verden og presentere filmer som publikum har liten mulighet til å se på ordinære kinoer. Mange ikke-vestlige filmskapere har fått et gjennombrudd i Nord-Europa etter visninger på FFS.

Gjennom filmopplevelser, seminarer, internasjonale gjester og arrangementer i løpet av året, har Film fra Sør som mål å være en arena for filmkulturell utveksling. Carlos Reygadas, Park Chan-wook, Mahamat-Saleh Haroun, Amat Escalante, Abderrahmane Sissako og Apichatpong Weerasethakul er blant de mange filmskaperne som har gjestet festivalen.

Program og priser

Stillbilde fra Det finnes ingen djevel, vinneren av Sølvspeilet i 2020. Filmen er regissert av iranske Mohammad Rasoulof, og bildet viser de to hovedrolleinnehaverne

Baran Rasoulof og Mohammad Seddighimehr.

.

Festivalen har tre konkurranseprogram. Hovedprisen Sølvspeilet deles ut til den beste av 10 filmer i en internasjonal hovedkonkurranse. Prisen er en pengesum som går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge.

Prisen for beste dokumentar deles ut i programmet Dok:Sør, hvor ni filmer konkurrerer. I programmet Nye Stemmer konkurrerer 12 filmer laget av en debuterende eller andregangsregissør om å vinne en pengepris for beste film. I tillegg deler FFS ut Publikumsprisen og Sølvspeilet Ærespris.

FFS har hvert år et eget filmprogram tilrettelagt for skoleelever på ulike trinn. Programmet er gratis, og elevene deltar på visninger av utvalgte dokumentar-, fiksjons- og animasjonsfilmer.

Filmsamarbeid

Festivalen var også initiativtakeren til nettverket Filmpool, et samarbeid mellom Film fra Sør, Bergen Internasjonale Filmfestival, Tromsø Internasjonale Filmfestival, NRK og distributøren Arthaus. Samarbeidet garanterer et årlig innkjøp av tre filmer fra Sør for visning på TV og kino.

Vinnere av hovedprisen Sølvspeilet fra 2010

År Film Regissør
2010 The Housemaid Im Sang-Soo, Sør-Korea
2011 Las Acacias Pablo Giorgelli, Argentina
2012 Wolf Children Mamoru Hosoda, Japan
2013 The Dance of Reality Alejandro Jodorowsky, Chile
2014 Vivianes kamp Ronit og Shlomi Elkabetz, Israel
2015 Ixcanul Jayro Bustamante, Guatemala
2016 Etter stormen Hirokazu Kore-eda, Japan
2017 Araby João Dumans og Affonso Uchoa, Brasil
2018 Burning Lee Chang-dong, Sør-Korea
2019 Wandering Girl Rubén Mendoza, Colombia
2020 Det finnes ingen djevel Mohammad Rasoulof, Iran

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg