Faktaboks

Abderrahmane Sissako
Født
13. oktober 1961, Kiffa, Mauritania

Abderrahmane Sissako under utdelingen av César-prisen i Paris, 2016.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Abderrahmane Sissako er en mauritansk manusforfatter og filmregissør, mest kjent for sine prisvinnende spillefilmer Waiting for Happiness (Heremakono, 2002) og Timbuktu (2014). Han er en av relativt få afrikanske filmskapere som har etablert seg i den vestlige verden.

Han studerte film i Moskva i perioden 1983–1989, og debuterte som regissør med kortfilmen Le Jeu (1991). Sissako skrev manus til og hadde regi på spillefilmdebuten La Vie sur terre (1997), før det internasjonale gjennombruddet kom med Waiting for Happiness (Heremakono, 2002), som vant to priser under Filmfestivalen i Cannes.

Med det politiske dramaet Bamako (2006) etablerte Sissako seg som en av få afrikanske filmskapere med suksess i Vesten. Den prisbelønte og kritikerroste Timbuktu (2014), som ble nominert til Oscar for beste utenlandske film i tillegg til en BAFTA og Gullpalmen, ga et humant blikk på islamsk fundamentalisme og religiøs ekstremisme.

Sissako arbeider også innen dokumentarfilm, og har regissert flere kortfilmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg