Fessenheim

Fessenheim, kjernekraftverk i Haut-Rhin departement, i den nordøstre delen av Frankrike. Kraftverket har to trykkvannsreaktorer med en samlet netto ytelse på 1760 MW e.

Kraftverket, som kom i drift i 1977, eies og driftes av det franske energiselskapet EdF. Driften har vært tilfredsstillende gjennom hele kraftverkets levetid med en gjennomsnittlig tilgjengelighetsfaktor for de to reaktorene på 72 prosent. I 2015 var samlet energiproduksjon 12,9 TWh.

Fessenheim er det eldste kjernekraftverket i Frankrike som fremdeles er i drift. Kraftverkets beliggenhet nær grensen mot Tyskland, og i et område som er utsatt for jordskjelv, har utløst bekymring hos nabolandene. Etter ulykken i Fukushima er det fremkommet krav fra Tyskland og Sveits om at kraftverket må stenges. Kravet er vurdert av de franske myndigheter som har konkludert med at det av sikkerhetsmessige hensyn ikke er behov for å stenge kraftverket. En nedlegging vil dessuten utløse krav om økonomisk kompensasjon fra EdF. Den franske regjeringen har likevel gått med på å stenge kraftverket, men i 2015 ble det kunngjort at det vil skje først skje etter at den nye reaktoren ved Flamanville kommer i drift, det vil si rundt 2018-2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg