Faktisk.no er en uavhengig norsk medieorganisasjon som har som formål å drive faktasjekk av påstander og opplysninger i det offentlige ordskiftet, med tanke på å avdekke og hindre spredning av falske nyheter og uriktige fakta. De følger spesielt med på politikere, media, organisasjonsledere og andre fremtredende samfunnsdebattanter.

Faktisk.no undersøker sannhetsgehalten i opplysninger som er basert på etterprøvbar informasjon. De konkluderer om det de har funnet er «sant», «delvis sant», «delvis feil» eller «helt feil». De benytter åpne metoder og kilder og beskriver detaljert hvordan de har kommet frem til konklusjonen.

Organisasjon

Faktisk.no ble etablert i 2017 og er eid av VG, Dagbladet, NRK, TV2, Polaris Media og Amedia. Konstituert ansvarlig redaktør er Olav Østrem.

Redaksjonen er bundet av Redaktørplakaten som sikrer uavhengighet i forhold til eierbedriftene. Faktisk.no er medlem av Mediebedriftenes Landsforening og er dessuten knyttet til det internasjonale faktasjekknettverket IFCN. Medlemskapet i IFCN pålegger Faktisk å være strengt nøytrale og upartiske.

Klageinstans

Selv om Faktisk.no-redaksjonen har et annet mandat enn andre journalistiske redaksjoner, kan de klages inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Denne muligheten til å benytte en klageinstans er viktig for å sikre at de som faktasjekker det offentlige ordskiftet har høyest mulig grad av tillit i befolkningen.

Faktisk Verifiserbar

Da Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina den 24 februar 2022 oppsto et spesielt stort behov i norske redaksjoner for å verifisere nyhetsinnholdet for å unngå å publisere løgner, propaganda og falske nyheter. 10 mars samme år gikk en rekke redaksjoner sammen med Faktisk og startet Faktisk Verifiserbar-prosjektet som utviklet en metodikk som mediene kan benytte til å systematisk verifisere bilder og videoer. NRK, TV 2, VG, Aftenposten, Dagbladet, NTB og Forsvarets Forum stilte seg umiddelbart bak prosjektet, og lånte ut medarbeidere. I løpet av 2022 bidro tolv redaksjoner og 32 medarbeidere til Faktisk Verifiserbar som ble ledet av redaktøren i Faktisk.no.

Med krigen i Gaza som ble utløst av Hamas' angrep på Israel 7. oktober 2023, og det prekære behovet for å faktasjekke innhold, nyheter og påstander fra Midtøsten denne situasjonen brakte med seg, ble Faktisk verifiserbar startet opp igjen i oktober 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg