En telefonkatalog er en systematisert oversikt over telefonnummer sortert etter abonnentnavn i et område, tradisjonelt utgitt på papir.

Den første «telefonkatalogen» i Norge ble utgitt av International Bell Telephone Company, og bestod av en liste over 169 abonnenter trykket i Morgenbladet i november 1880.

Den første rikstelefonkatalogen i Norge ble utgitt i 1882. Denne inneholdt også en egen yrkesliste, som var en oversikt over lokalt næringsliv. Allerede etter noen få år hadde katalogen vokst så mye at den måtte deles i flere geografiske områder og katalogene vokste gradvis i omfang i hele den 116-årige perioden de ble utgitt. Som eksempel kan nevnes at telefonkatalogene for Norge i 2006 inneholdt til sammen rundt 6,5 millioner oppføringer.

Det ble også utgitt en egen katalog kalt Gule Sider, som inneholdt oppslag om virksomheter (selskaper), og var inndelt etter bransje og distrikt. Denne var basert på Yrkeslisten, som ble utgitt fra 1920-årene. Fra 1984 ble Yrkeslisten trykket på gult papir, og i 1988 byttet listen navn til Gule sider.

Mellom 1988 og 2017 ble det også utgitt en lokal-katalog, kalt Ditt Distrikt.

Opprinnelig hadde Telenor plikt til å trykke og utgi telefonkataloger og distribuere dem til alle husstander. I 2007 ble det til sammen utlevert 6,8 mill telefonkataloger til norske hjem og bedrifter.

Naturvernforbundet startet en epostaksjon mot full distribusjon av telefonkatalogen i 2007. Dette førte til slutt fram, slik at folk som absolutt ville ha katalogen på papir måtte bestille den. Den siste papirutgaven av den vanlige telefonkatalogen på papir kom i 2009.

Informasjon om telefonabonnenter og tilhørende nummer og adresse er nå enkelt tilgjengelig på internett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.