En telefonkatalog er en systematisert oversikt over telefonnummer sortert etter abonnentnavn i et område, tradisjonelt utgitt på papir.

Den første «telefonkatalogen» i Norge ble utgitt av International Bell Telephone Company, og bestod av en liste over 169 abonnenter trykket i Morgenbladet i november 1880.

Den første rikstelefonkatalogen i Norge ble utgitt i 1882. Denne inneholdt også en egen yrkesliste, som var en oversikt over lokalt næringsliv. Allerede etter noen få år hadde katalogen vokst så mye at den måtte deles i flere geografiske områder og katalogene vokste gradvis i omfang i hele den 116-årige perioden de ble utgitt. Som eksempel kan nevnes at telefonkatalogene for Norge i 2006 inneholdt til sammen rundt 6,5 millioner oppføringer.

Det ble også utgitt en egen katalog kalt Gule Sider, som inneholdt oppslag om virksomheter (selskaper), og var inndelt etter bransje og distrikt. Denne var basert på Yrkeslisten, som ble utgitt fra 1920-årene. Fra 1984 ble Yrkeslisten trykket på gult papir, og i 1988 byttet listen navn til Gule sider.

Mellom 1988 og 2017 ble det også utgitt en lokal-katalog, kalt Ditt Distrikt.

Etter at Samferdselsdepartementet opphevet Telenors plikt til å utgi Telefonkatalogen, ble det fra og med 2012 slutt med å produsere den på papir, og å distribuere den til alle abonnenter.

Informasjon om telefonabonnenter og tilhørende nummer og adresse er nå enkelt tilgjengelig på internett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.