Telefonkataloger fra 1990- og 2000-tallet
Vanlig telefonkatalog fra 1995, oppslag fra Ditt Distrikt og Gule sider fra 2001
Telefonkataloger fra 1990- og 2000-tallet
Av .
Telefonkataloger fra 1914 og 1922
Telefonkataloger fra 1914 og 1922
Av .

Telefonkatalog er en systematisk oversikt over telefonnummer ordnet alfabetisk etter abonnentnavn innen hver kommune. Katalogen ble tradisjonelt utgitt på papir, men finnes nå bare på internett. Hver utgave (bok) av den vanlige telefonkatalogen omfattet oftest ett eller to fylker.

Faktaboks

Uttale
telefˈonkatalog

Historikk

Den første «telefonkatalogen» i Norge ble utgitt av International Bell Telephone Company, og besto av en liste over 169 abonnenter trykket i Morgenbladet i november 1880.

Den første rikstelefonkatalogen i Norge ble utgitt i 1882. Denne inneholdt også en egen yrkesliste, som var en oversikt over lokalt næringsliv. Allerede etter noen få år hadde katalogen vokst så mye at den måtte deles i flere geografiske områder og katalogene vokste gradvis i omfang i hele den 116-årige perioden de ble utgitt. Som eksempel kan nevnes at telefonkatalogene for Norge i 2006 inneholdt til sammen rundt 6,5 millioner oppføringer.

Andre kataloger

.

Det ble også utgitt en egen katalog kalt Gule Sider, som inneholdt oppslag om virksomheter (selskaper), og var inndelt etter bransje og distrikt. Denne var basert på Yrkeslisten, som ble utgitt fra 1920-årene. Fra 1984 ble Yrkeslisten trykket på gult papir, og i 1988 byttet listen navn til Gule sider.

Mellom 1988 og 2017 ble det også utgitt en lokalkatalog, kalt Ditt Distrikt.

Slutt for papirkatalogen

Opprinnelig hadde Telenor plikt til å trykke og utgi telefonkataloger og distribuere dem til alle husstander. I 2007 ble det til sammen utlevert 6,8 millioner telefonkataloger til norske hjem og bedrifter.

Norges Naturvernforbund startet en e-postaksjon mot full distribusjon av telefonkatalogen i 2007. Dette førte til slutt fram, slik at folk som absolutt ville ha katalogen på papir måtte bestille den. Den siste papirutgaven av den vanlige telefonkatalogen på papir kom i 2009.

Informasjon om telefonabonnenter og tilhørende nummer og adresse er nå tilgjengelig på internett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg