Europahjelpen var en humanitær organisasjon, dannet i Norge mai 1946.

Europahjelpen ble stiftet som et samarbeidsorgan mellom Røde Kors og Norsk folkehjelp, men fungerte i prinsippet som en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner som var engasjert i flyktningsituasjonen i Europa etter andre verdenskrig. Europahjelpen hadde kontorer i Hamburg og Wien, og sto i direkte samarbeid med International Refugee Organization (IRO) fra 1947 da denne avløste UNRRA.

Organisasjonen ble aldri formelt opphevet, men avviklet av Det Norske Flyktningeråd i 1953 (1992–2005 Flyktningerådet, fra 2005 Flyktninghjelpen).

Aktivitet

I 1947 samlet Europahjelpen inn 13,7 millioner kroner gjennom mobilisering i NRK radio, reklamefilmer på kino og store oppslag i pressen. Organisasjonen driftet og bygde barnehjem, tuberkulosehjem og gamlehjem, og kjøpte i 1949 opp Konnerud turisthotell utenfor Drammen og drev det som flyktningmottak.

I løpet av sin levetid tok organisasjonen imot 126 minusflyktninger gjennom IRO. Europahjelpen hjalp til med all praktisk organisering av flyktninger som kom til Norge, det vil si husrom, arbeid, sanatorieopphold og annet. Dette arbeidet ble utført i tett samarbeid med Sosialdepartementet og IRO, som i 1950 opprettet et eget kontor i Oslo.

Gjennom slagord som «Europa sulter – send en matpakke» mobiliserte organisasjonen bredt, og ved siden av å bistå nyankomne flyktninger, organiserte og sendte Europahjelpen ut 7000 tonn med matvarer, klær og sko til krigsrammede land i Europa i løpet av sin korte levetid. Organisasjonen var også i samarbeid med Kirkens nødhjelp med på å opprette kommunale flyktningnemder under slagordet «Hver kommune – en flyktningfamilie».

Kampen mot tuberkulose

I januar 1948 ble Europahjelpens tuberkuloseutvalg konstituert. Her var også Norsk folkehjelp, Nasjonalforeningen mot tuberkulose, Røde Kors og Norske kvinners sanitetsforening med. Organisasjonene satte av 1,8 millioner kroner til den internasjonale kampen mot tuberkulose, og det var i denne perioden Grefsrud barnekoloni ble opprettet. 600 flyktningbarn fra europeiske flyktningleire ble tilbudt et åtte måneders rekreasjonsopphold på Grefsrud, som ble åpnet i april 1949. De to første puljene var på 200 barn og var jødiske tuberkulosetruede flyktningbarn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stortingsmelding 11, 1952.
  • Guttorm Lyshagen: 50 år i krig og fred - Norsk folkehjelp 1939-1989, 1989.
  • Hege Roll-Hansen og Østbye, Eva Helene: Hjelp og beskyttelse - Flyktningerådet 1946–1996. Norwegian refugee council 50 år, 1996.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg