Europahjelpen

Artikkelstart

Europahjelpen, humanitær organisasjon, dannet i Norge mai 1946. Organisasjonen ble aldri formelt opphevet, men avviklet av Det Norske Flyktningeråd i 1953 (1992–2005 Flyktningerådet, fra 2005 Flyktninghjelpen).

Europahjelpen ble stiftet som et samarbeidsorgan mellom Røde Kors og Norsk folkehjelp, men fungerte i prinsippet som en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner som var engasjert i flyktningsituasjonen i Europa etter andre verdenskrig. Europahjelpen hadde kontorer i Hamburg og Wien, og sto i direkte samarbeid med International Refugee Organisation (IRO) fra 1947 da denne avløste UNRRA.

Aktivitet

I 1947 samlet Europahjelpen inn 13,7 millioner kroner gjennom mobilisering i NRK radio, reklamefilmer på kino og store oppslag i pressen. Organisasjonen driftet og bygde barnehjem, tuberkulosehjem og gamlehjem, og kjøpte i 1949 opp Konnerud turisthotell utenfor Drammen og drev det som flyktningmottak.

I løpet av sin levetid tok organisasjonen imot 126 minusflyktninger gjennom IRO. Europahjelpen hjalp til med all praktisk organisering av flyktninger som kom til Norge, det vil si husrom, arbeid, sanatorieopphold og annet. Dette arbeidet ble utført i tett samarbeid med Sosialdepartementet og IRO som i 1950 opprettet et eget kontor i Oslo.

Gjennom slagord som ”Europa sulter – send en matpakke” mobiliserte organisasjonen bredt, og ved siden av å bistå nyankomne flyktninger, organiserte og sendte Europahjelpen ut 7000 tonn med matvarer, klær og sko til krigsrammede land i Europa i løpet av sin korte levetid. Organisasjonen var også i samarbeid med Kirkens nødhjelp med på å opprette kommunale flyktningnemder under slagordet ”Hver kommune – en flyktningfamilie”.

Kampen mot tuberkulose

I januar 1948 ble Europahjelpens tuberkuloseutvalg konstituert. Her var også Norsk folkehjelp, Nasjonalforeningen mot tuberkulose, Røde Kors og Norske kvinners sanitetsforening med. Organisasjonene satte av 1,8 millioner kroner til den internasjonale kampen mot tuberkulose, og det var i denne perioden Grefsrud barnekoloni ble opprettet. 600 flyktningbarn fra europeiske flyktningleire ble tilbudt et åtte måneders rekreasjonsopphold på Grefsfrud, som ble åpnet i april 1949. De to første puljene var på 200 barn og var jødiske tuberkulosetruede flyktningbarn.

Litteratur

  • Stortingsmelding 11, 1952.
  • Guttorm Lyshagen: 50 år i krig og fred- Norsk folkehjelp 1939-1989, 1989.
  • Hege Roll-Hansen og Eva Helene Østbye: Hjelp og beskyttelse- Flyktningerådet. Norwegian refugee council 50 år, 1996.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg