Grupo Santander

Artikkelstart

Grupo Santander er et spansk bankkonsern, rangert som Europas største bank og en av verdens største finansinstitusjoner. Konsernet stammer fra Banco Santander grunnlagt i 1857, og ble etablert gjennom en fusjon med Banco Central Hispano i 1999. Santander er etablert i en rekke land på flere kontinenter, og hadde i 2014 over 100 millioner kunder og over 14 400 kontorer.

Santander Consumer Bank

I Norge er konsernet representert gjennom Santander Consumer Bank, en finansinstitusjon med betydelig virksomhet innen bil- og fritidsfinansiering, kredittkort og forbrukslån. Selskapet hadde i 2014 600 ansatte i Norden og en forvaltningskapital på 65 milliarder kroner.

Historikk

Banco Santander ble etablert i Santander i Spania i 1857. Spania var på denne tiden en kolonimakt, og 76 forretningsmenn gikk sammen om å opprette en bank for å drive handel orientert mot Latin-Amerika. I begynnelsen var hovedaktiviteten eksport av hvete fra Castilla til Latin-Amerika, den foregikk i hovedsak fra havnen i Santander. Banco Santander kjøpte senere opp flere banker i Spania og Latin-Amerika, og etablerte seg internasjonalt.

Siden begynnelsen av 1900-tallet har banken vært ledet av medlemmer av familien Botín, og Ana Patricia Botín (1960–) overtok etter sin far Emilio Botín (1934–2014) i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg