Faktaboks

Erzurum
Erzerum
Uttale
ˈerzurum

Erzurum er en by i Tyrkia, langt øst i Lilleasia, nær Eufrats og Araks' kilder, 1757 meter over havet. Byen har 422 636 innbyggere (2022), hvorav mange kurdere.

Næringsliv

Erzurum som er den største byen i den østlige delen av Anatolia, er strategisk beliggende på den gamle karavaneveien mellom Anatolia og Persia. Byen er et viktig handelssenter. I 2007 åpnet rørledningen for naturgass fra Baku til Tbilisi og videre til Erzurm. Denne såkalte BTE-rørledningen som er 980 kilometer lang, har kapasitet til å transportere 20 milliarder kubikkmeter gass per år, se ekstern lenke. Ti kilometer sør for Erzurum er Palandöken fjellet, hvor det er et stort skisenter.

Kultur og utdanning

Ulu-moskeen er fra det 12. århundre. Erzurum Yakutiye muslimske skole ble bygd i 1253. Atatürk-universitet som ble etablert i 1957, er et av landets største universiteter med 90 000 studenter. I byen er det et arkeologisk museum fra 1942.

Historikk

Erzurum, bysantinernes Theodosiupolis, er en meget gammel by og var lenge en viktig festning, sist under første verdenskrig. Byen ble okkupert av russerne i 1829, i 1878 og i 1916–1918. Den første tyrkiske nasjonalkongressen, under ledelse av Mustafa Kemal (senere Atatürk), ble holdt i Erzurum i 1919.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg