Faktaboks

Erich Ludendorff

Erich Friedrich Wilhelm Ludendorff

Uttale
lˈudendorff
Født
9. april 1865, Kruszewnia, Posen, Preussen (nå i Polen)
Død
20. desember 1937, München, Tyskland
Erich Ludendorff

Erich Ludendorff

Av /NTB Scanpix ※.

Erich Ludendorff var en tysk offiser og politiker. Han deltok i første verdenskrig, var med på Adolf Hitlers ølkjellerkupp og var en av opphavsmennene bak dolkestøtlegenden.

Første verdenskrig

Ludendorff ble i august 1914 stabssjef hos Paul von HindenburgØstfronten. Han ble general i 1916 og første generalkvartermester, samtidig med at Hindenburg ble sjef for generalstaben. Ludendorffs arbeid var fra da av vesentlig konsentrert om vestfronten.

Under krigens siste år søkte Ludendorff å samle mer og mer makt i det militære hovedkvarter. Dette førte til uoverensstemmelser mellom hærledelsen og regjeringen. Etter krigen ble Ludendorff kompromittert ved sin deltagelse i Kapp-kuppet i 1920.

Mellomkrigstiden

Ludendorff-Hitler
Ludendorff og Hitler fotografert i 1924, året etter ølkjellerkuppet.
Av /Bibliothèque nationale de France.
Lisens: CC BY NC 2.0

I 1923 var Ludendorff med i Hitlers ølkjellerkupp i München. Han ble stilt for retten, men frifunnet. I perioden 1924–1928 var Ludendorff medlem av riksdagen for det tysk-folkelige parti (Deutschvölkische Freiheitspartei). Som partiets og nazistenes kandidat ved rikspresidentvalget i 1925 fikk han bare 1/4 million stemmer. Ved omvalgene samme år ble han ikke lenger støttet av nazistene, og dette førte til brudd med Hitler. Deretter gled han mer i bakgrunnen, men støttet fortsatt nazistene og angrep i 1930 president Hindenburg for at han undertegnet Young-avtalen.

Ludendorff inngikk forlik med Hitler samme år som han døde.

Utgivelser

Ludendorff skrev blant annet Meine Kriegserinnerungen 1914–18 (1919), Urkunden der obersten Heeresleitung über ihre Tätigkeit 1916–18 (1920), Vernichtung der Freimaurerei durch Enthüllung ihrer Geheimnisse (1927, norsk oversettelse 1928) og Der totale Krieg (1935).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg