Mein Kampf
Første del av Mein Kampf utkom 1925, annen del kom 1926. Boken inneholder Adolf Hitlers selvbiografi og hans beskrivelse av nasjonalsosialisme som politisk ideologi.

Mein Kampf er en bok i to deler av Adolf Hitler. Boken er dels selvbiografi og dels et propaganda- og kampskrift for nazismen, skrevet i perioden da hans parti, NSDAP, var i oppbyggingsfasen. Den første delen ble gitt ut i 1925, den andre i 1926.

Faktaboks

Uttale
main –
Også kjent som

Min kamp

Mye av boken ble til i løpet av de åtte månedene i 1924 Hitler sonet dom i Landsberg fengsel for sin rolle i kuppforsøket i München. Hensikten med boken var å presentere Hitlers politiske filosofi og verdensanskuelse, som ledd i hans omstilling til en videre politisk karriere i tiden etter løslatelsen.

Hitler forfattet boken ved å diktere innholdet, først til Emil Maurice og deretter Rudolf Hess, begge medfanger og nære partifeller av ham. Det ferdige manuskriptet, redigert av støttespillerne Ernst Hanfstaengl og Bernhard Stempfle, hadde tittelen Viereinhalb Jahre Kampf gegen Lüge, Dummheit und Feigheit («Fire og et halvt års kamp mot løgner, dumhet og feighet») ved innleveringen til forlaget Franz-Eher-Verlag. Forlagssjefen Max Amann forandret tittelen til det antatt mer salgbare «Mein Kampf.»

Utgivelse og utgaver

Første bind, med undertittelen Eine Abrechnung («Et oppgjør»), utkom i juli 1925. Andre bind, Die nationalsozialistische Bewegung («Den nasjonalsosialistiske bevegelse»), diktert i tiden etter Hitlers tidlige løslatelse fra fengselet den 20. desember 1924, forelå i desember 1926. Førsteopplagene var på 10 000. Nye opplag førte til at totalt 23 000 var blitt solgt innen utgangen av 1928. De to delene ble i 1930 samlet i en billigere «folkeutgave» i ett bind.

Boksalget tok seg opp i takt med NSDAPs økende tilslutning, men skjøt for alvor fart etter at Hitler kom til makten i januar 1933, på et tidspunkt da totalopplaget talte 225 000. Over en million eksemplarer ble solgt det året. Salgstallene, som i Hitlers levetid nådde 12,5 millioner, ble godt hjulpet av holdningen blant NSDAPs medlemmer om at det var en politisk plikthandling å anskaffe seg et eksemplar av Mein Kampf.

Norske oversettelser

Boken ble første gang utgitt på norsk, i Eberhard Günther Kerns oversettelse, i 1941 under tittelen «Min kamp». Den ble i 2019 lansert i en ny oversettelse, av Dag Biseth, med historiefaglig innledning og kommentarer av Anders Kjøstvedt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hitler, Adolf: Mein Kampf. Eine kritische Edition, 2 bind (München, 2016) redigert av Christian Hartmann, Thomas Vordermayer, Othmar Plöckinger og Roman Töppel
  • Hitler, Adolf: Min kamp . Bind 1 og 2 (Oslo, 2019) oversettelse: Dag Biseth; kapittelforord og noteverk: Anders G. Kjøstved
  • Jäckel, Eberhard: Hitlers Weltanschauung. Entwurf einer Herrschaft (Stuttgart, 1981)
  • Maser, Werner : Hitlers Mein Kampf (München, 1966)

Kommentarer (2)

skrev Anne Synnøve Simensen

Interessant bokhistorie. Men - hva står i boken? Savner noe om hvilke idéer og tema som presenteres. mvh. Anne S.

svarte Ida Scott

Som det står i artikkelen, er boka blanding av selvbiografi og propagandaskrift for nazisme/NSDAP. Det er nok hvordan boka har vært brukt, og ikke så mye hva som står i den, som er relevant her. Det er jo ikke snakk om noe litterært verk her. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg