Erik Ulfsby er en norsk regissør, skuespiller og teatersjef, utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Fra januar 2011 har han vært teatersjef ved Det Norske Teatret.

Ulfsby debuterte som regissør med David Mamets Oleanna ved Teatret Vårt i Molde i 2000. Han hadde regi på Ibsen-moderniseringen Bollywood Ibsen - Fruen fra Det indiske hav for Oslo Nye Teater i 2006. Forestillingen fikk Heddaprisen i kategorien Årets teaterprosjekt samme år. Han regisserte Rudyard Kiplings Jungelboka for Det Norske Teatret i 2008. Forestillingen ble i 2009 belønnet med Heddaprisen i klassen for beste barne- og ungdomsforestilling. Samme år var han nominert i klassen for beste regi både for Jungelboka og for O'Neills Lang dags ferd mot natt for Teatret Vårt (2009). Fotballoperaen Norge-Brasil, som han regisserte for Det Norske Teatret i 2012, ble nominert til Heddaprisen for beste forestilling.

Blant Ulfsbys øvrige regioppgaver finner vi Elektra (Oslo Nye Teater 2008), Jesus Christ Superstar (Det Norske Teatret 2009), Shockheaded Peter (Det Norske Teatret 2013 og Rogaland Teater 2015), Spelemann på taket (Det Norske Teatret 2014) og Peer Gynt (ved Gålåvatnet, 2014, 2015 og 2016). Ulfsby har to ganger mottatt Komiprisen, for regi på forestillingene Bye & Rønning prøver keiserens nye klær (2006) og Marit Voldsæters Med ræven i fatle (2007).

Som skuespiller har Ulfsby blant annet vært tilknyttet Trøndelag Teater og Den Nationale Scene. Blant hans roller er tittelrollen i Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen og Gutten i Edward Albees Tre høye kvinner, begge ved Trøndelag Teater i 1995.I perioden 2011-2016 er Erik Ulfsby teatersjef ved Det Norske Teatret. Som det har han blant annet opprettet utdanningstilbudet Det multinorske, som skolerer skuespillere med flerkulturell bakgrunn. Første kull var ferdigutdannet i 2015.

Erik Ulfsby er gift med musiker Ingrid Olava Brænd Eriksen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.