David Mamet

Faktaboks

David Mamet
Uttale
mˈamet
Født
1947

Artikkelstart

David Mamet er en amerikansk dramatiker, som fikk sitt gjennombrudd med Sexual Perversity in Chicago i 1974. Mamet gjorde seg bemerket for sine særpregede dialoger, der språket selv på sett og vis spiller hovedrollen. Skrivestilen hans er inspirert av Stanislavskij, i den forstand at denne metoden viste Mamet hvordan språket vi benytter blir vel så avgjørende for hvordan vi oppfører oss som omvendt.

Gjennom hans forfatterskap løper opptattheten av kommunikasjon, eller mangelen på sådan, som en rød tråd, og han blir ofte sammenlignet med Samuel Beckett og Harold Pinter. The Duck Variations kom i 1976, og så i 1977 det prisbelønnede stykket American Buffalo. Glengarry Ross (1982), en iskald kritikk av amerikansk forretningsliv, ble tildelt Pulitzerprisen og er senere også blitt filmatisert (1992).

Av andre viktige dramaer kan nevnes Speed-the-Plow (1988) og Bobby Gould in Hell (1992). Mamet har også tilrettelagt et stort antall manuskripter for film og fjernsyn, blant annet The Postman Always Rings Twice (1981), The Verdict (1982) og Wag the Dog (1997).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg