Khalid Hussain

Faktaboks

Khalid Hussain
Født
3. september 1969, Pakistan
Khalid Hussain

Khalid Hussain

Av .

Artikkelstart

Khalid Hussain er en norsk-pakistansk forfatter, filmskaper og foredragsholder, mest kjent for boken Pakkis (1986) og for filmen Import-eksport (2005).

Hussain kom til Norge fra Pakistan i 1975 uten foreldre. Han debuterte som forfatter i 1986, 16 år gammel, med boken Pakkis Tiden forlag. Boken handler om hovedpersonen Sajjad, som sliter med identitetsproblematikk rundt det å vokse opp mellom to kulturer og mobbing. I 1990 ga Hussain ut sin andre bok, Ondt landskap, en spenningsroman som handler om vennskap mellom en norsk og en pakistansk gutt, også den på Tiden. I 1988 ble Pakkis dramatisert for teater av Svein Scharffenberg, med premiere på Riksteatret.

I 1994 regisserte og produserte Hussein sin første spillefilm, Dharkan – hjertebank, som ble produsert i Pakistan. Han fulgte opp med langfilmen Jan Jan Pakistan (Leve leve Pakistan, 1997, også den produsert i Pakistan), og i 2005 sto han bak Import-eksport, produsert i Norge. Sistnevnte er en komedie om kulturkonflikten mellom nordmenn og en pakistansk innvandrerfamilie. Kjæresteparet Jan (Bjørnar Lisether Teigen) og Jasmin (Iram Haq) legger en innfløkt plan for å kunne gifte seg, trass i Jasmins families plan om å gifte henne bort til en fetter i Pakistan.

Hussain har også laget kortfilmene Bussen hjem og Qsoor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg