NOKAS-ranet

En politistyrke på Domkirkeplassen i Stavanger etter ranet.

Artikkelstart

NOKAS-ranet, ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS), fant sted i Stavanger 5. april 2004.

Like etter klokken 08:00 om morgenen ble NOKAS i kjelleren til Norges Bank i Stavanger sentrum brutalt ranet for over 57 millioner kroner. En politimann, Arne Sigve Klungland, ble drept av ranerne. Midt i sentrum, like ved Domkirken, ble sjokkerte forbipasserende vitne til skuddveksling og biljakt. De ni ranerne ankom stedet tungt bevæpnet i store, svarte biler. De hadde på seg svarte kjeledresser og finlandshetter. Foran politistasjonen hadde de allerede satt en lastebil i brann for å hindre utrykning.

Politiet satte inn store ressurser i etterforskningen, både i inn- og utland. Hovedmannen bak ranet, David Aleksander Toska, var på flukt i Spania da han ble pågrepet av spansk politi. Like etter innrømmet han å ha planlagt ranet. En rekke personer ble siktet og tatt inn til avhør.

Rettssaken

Da rettssaken startet i Stavanger tingrett 19. september 2005, stod 13 personer på tiltalebenken. Rettssaken ble avsluttet 17. januar 2006. Saken samlet et stort antall pressefolk, og var hovedoppslag de dagene de mest kjente tiltalte forklarte seg. Det ble ifølge NTB skrevet over 40 000 artikler i aviser og nettaviser, og saken er blant de mest omtalte rettssaken i norsk historie. Opplesningen av dommen gikk direkte på TV og radio.

Det var et omfattende sikkerhetsopplegg rundt den provisoriske rettssalen på Forus utenfor sentrum. Alle måtte gjennom en sikkerhetssluse for å komme inn. De tiltalte måtte gå med fotlenker, noe som ble skarpt kritisert av forsvarerne.

Fire av de tiltalte innrømmet at de deltok i ranet. Ingen ville si noe om hvem som drepte politimannen. Samtlige ble dømt til lange fengselsstraffer, noen til forvaring. 11 av de 13 ble dømt for ran med døden til følge, og fikk fra 13 til 19 år i fengsel eller forvaring. David Aleksander Toska fikk 19 års fengsel, mens en annen hovedmann, Kjell Alrich Schumann, ble dømt til forvaring i 16 år. To personer fikk fengsel i fire og seks år for medvirkning. Til sammen fikk de tiltalte 181 års fengsel eller forvaring.

Retten støttet seg i stor grad på DNA-bevis. Ifølge Aftenposten ble over 1600 DNA-funn på våpen, biler, soveposer, finlandshetter og hansker analysert under etterforskningen.

Bare en liten del av ransutbyttet ble funnet, og de tiltalte ble dømt til å betale over 50 millioner kroner i erstatning til forsikringsselskapet. De ble også dømt til å betale erstatning til den drepte politimannens familie. Påtalemyndigheten anket dommen for tre av de tiltalte, og krevde lengre straffer. Alle de tiltalte anket dommen.

I politiavhør en stund etter rettssaken sa to av de dømte at det var Kjell Alrich Schumann som drepte politimannen. Schumann selv avviste dette, men under ankesaken i Gulating lagmannsrett i Stavanger september 2006, innrømmet han at det var han som hadde avfyrt skuddene som drepte Arne Sigve Klungland. Straffeutmålingen til samtlige av de tiltalte ble avgjort av Høyesterett i juni 2007.

Filmen Nokas i regi av Erik Skjoldbjærg kom i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass: Dødsranet. David Toska og veien til NOKAS. 2009.

Kommentarer (4)

skrev H.H R.

Kan dere oppdatere artikkelen?

svarte Kjell-Olav Hovde

Ups. Det er på høy tid. Er på saken, det vil si, etterlyser noen som kan ta fagansvar for Politi. Kjell-Olav i redaksjonen

skrev Gorm Utkvitne

Hei, dere skriver dette er den mest omtalte rettsaken i Norge. Jeg lurere på om dette fortsatt stemmer etter 22. juli rettsaken?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg