Enki

Sylindersegl. Inanna (til venstre) og Enki (i midten) med en tjener ved sin side.
Enki og Inanna
Av .

Enki, en av de viktigste gudene i det sumeriske panteon. Han ble overtatt av babylonerne, og fikk da navnet Ea. Enki er sønn av guden An (akkadisk Anu) og ble far til Marduk. Som det mytiske ferskvannets gud holder han til under jorden der han har sin bolig. Som hersker over ferskvannet, Absu, er han er også en fruktbarhetsgud. Overlevert litteratur fra det gamle Mesopotamia omfatter mange myter om guden Enki, hans familieforhold, rolle og karakter.

Mytene

Det kjente eposet Enuma elish forteller at Enki spilte en aktiv rolle i å skape menneskeheten. Hensikten var at menneskene skulle overta mange av de lavere gudenes arbeidsoppgaver. I flere myter opptrer Enki også som menneskenes beskytter. I de mesopotamiske syndflods-mytene er den han som gir helten (Atrahasis, Utnapishtim) rådet om å bygge en båt for å redde menneskeheten fra endelig utslettelse. Enki var dessuten visdommens, magiens, besvergelsens, kunstens og håndverkets gud.

Enki og Inanna

Mange myter handler om det spesielle forholdet mellom Enki og Inanna, som i flere myter omtales som hans datter, i andre som hans barnebarn. En litt fornøyelig myte forteller om hvordan Inanna lurte Enki (gjennom å få ham til å drikke for mye øl) til å gi henne alle kulturens prinsipper (me), som hun så bragte til sin egen hjemby Uruk. Slik ble en kvinnelig guddom ansett som ansvarlig for utviklingen av den sumeriske sivilisasjonen. Enki ble dyrket i apsû-tempelet i Eridu.

I ikonografien er Enki fremstilt som en sittende gud med langt skjegg. Han bærer et hodeplagg med flere horn. Fra hans armer og skuldre strømmer det vann til jorden. Det finnes ingen statuer av Enki, men han er avbildet på et stort antal sylindersegl.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Braarvig, Jens (red.) Sumeriske tekster, i serien Verdens hellige skrifter. De norske Bokklubbene 2006.
  • Braarvig, Jens og Bringsværd, Tor Åge (red.): I begynnelsen. Skapelsesmyter fra hele verden. De norske Bokklubbene 2000.
  • Wolkenstein, Diane og Kramer, Samuel Noah: Inanna. Queen of Heaven and Earth. Her stories and Hymns from Sumer. Harper and Row. New York, Cambridge 1983.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg