Enki, akkadisk Ea, sumerisk gud, overtatt av babylonerne; en av de viktigste gudene i det mesopotamiske panteon. Han var sønn av guden An (akkadisk Anu) og far til Marduk. Som det mytiske ferskvannets gud holder han til under jorden der han har sin bolig. Som hersker over søtvannet, Absu, er han er også en fruktbarhetsgud. 

Eposet Enuma elish forteller at Enki spilte en aktiv rolle i å skape menneskeheten. Hensikten var at menneskene skulle overta mange av de lavere gudenes arbeidsoppgaver. I flere myter opptrer Enki som menneskenes beskytter. I de mesopotamiske syndflodsmytene er den han som gir helten (Atrahasis, Utnapishtim) rådet om å bygge en båt for å redde menneskeheten fra endelig utslettelse. Enki var dessuten visdommens, magiens, besvergelsens, kunstens og håndverkets gud.

Mange myter handler om det spesielle forholdet mellom Enki og Inanna, som i flere myter omtales som hans datter, i andre som hans barnebarn. En litt fornøyelig myte forteller om hvordan Inanna lurte Enki (gjennom å få ham til å drikke for mye øl) til å gi henne alle kulturens prinsipper, som hun så bragte til sin egen hjemby Uruk. Enki ble dyrket i apsû-tempelet i Eridu.

I ikonografien er Enki fremstilt som en sittende gud med langt skjegg. Han bærer et hodeplagg med flere horn. Fra hans armer og skuldre strømmer det vann til jorden.

Braarvig, Jens (red.) Sumeriske tekster, i serien Verdens hellige skrifter. De norske Bokklubbene 2006.

Braarvig, Jens og Bringsværd, Tor Åge (red.): I begynnelsen. Skapelsesmyter fra hele verden. De norske Bokklubbene 2000.

Wolkenstein, Diane og Kramer, Samuel Noah: Inanna. Queen of Heaven and Earth. Her stories and Hymns from Sumer. Harper and Row. New York, Cambridge 1983.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.