Faktaboks

Ellef Ringnes' øy

Ellef Ringnes-øya

Ellef Ringnes Island

Ellef Ringnes Island
Et forlatt flyvrak på en nedlagt flystripe på Ellef Ringnes' øy i Nunavut, Canada.

Ellef Ringnes' øy er en øy i territoriet Nunavut i Canada. Øya er en av Sverdrupøyene vest for Ellesmereøya i det kanadiske polararkipel.

Arealet er på 11 295 kvadratkilometer, som gjør Ellef Ringnes' øy til en av verdens største ubebodde øyer. Øya består stort sett av lavland uten breer. Nord på vestkysten ligger den meteorologiske stasjonen Isachsen. Høyeste punkt er Isachsen Dome, 260 meter over havet. Middeltemperaturen for kaldeste måned (februar) er −37 °C og for den varmeste måned (juli) 4 °C. Tidlig i 1970-årene ble det gjort funn av naturgass på øya.

Ellef Ringnes' øy ble oppdaget i 1901 av Gunnerius Isachsen og Sverre Helge Hassel under den andre Fram-ekspedisjonen (1898–1902). Øya ble oppkalt etter den ene av de to Ringnes-brødrene som var med å finansiere ekspedisjonen, Ellef Ringnes. Den nærliggende Amund Ringnes' øy ble oppkalt etter den andre broren, Amund Ringnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg