Utforrenn Kitzbühel
Kjetil Jansrud i aksjon i den tradisjonsrike Hahnenkamløypa i Kitzbühel, Østerrike.
Av /NTB scanpix.

Utfor er en alpin skigren, en ren fartsgren, hvor det i tillegg til god kjøreteknikk også kreves fysisk styrke og mot. I konkurranser kjøres det bare én omgang, hvor den som bruker kortest tid fra start til mål er vinneren.

Løypa

Skiløperen må passere mellom et visst antall porter, som markerer løypa. Alle portene er rødfargede, og åpningen i disse må være minimum åtte meter. Utforløypa har ett eller flere partier som gjør at skiløperen ikke vil ha bakkekontakt, et slags hopp. På grunn av den store hastigheten er det umulig å ha konstant bakkekontakt.

I utforrenn kan hastigheten komme opp i 160 kilometer i timen, og løperen har gjerne en gjennomsnittsfart på mellom 110 og 115 kilometer i timen. Derfor må kollisjoner med objekter elimineres. Dette gjøres med sikkerhetsnett og polstringer. I svinger/kurver står det både to og tre rader med sikkerhetsnett som fungerer som fangnett og vil ta opp kreftene fra skiløperen.

I motsetning til slalåmløperne, som er smidige, hurtige og lettere, er utforløperne mer robuste, sterkere og tyngre. Det kreves enorm fysisk styrke og mot for å være blant de beste i verden. Løypene kjøres flere ganger som trening før konkurransedagen, i motsetning til slalåmløypene, som løperne kun kan skli gjennom for å memorere portene.

Utstyr

Skiløperen er ikledd en tettsittende kjøredress som gir minst mulig vindmotstand, i tillegg til en godkjent hjelm og polstrede hansker eller votter. I den senere tid har det blitt vanlig å benytte en slags airbag som ligger på øvre del av ryggen. Denne blåses opp hvis løperen faller, og dermed kan faren for kroppsskader reduseres.

Skiene er betydelig lengre enn i slalåm for å øke stabiliteten. Stavene er bøyd, slik at de lager en kurve rundt løperen for å minske luftmotstanden. For menn skal skiene være minimum 218 centimeter, og 210 centimeter for kvinnene.

De mest tradisjonsrike utforrennene

Hahnenkammrennene i Kitzbühel er de mest sette og kjente alpine konkurransene. Utforløypa die Streif er 3312 meter lang, har en gjennomsnittlig helning på 27 prosent og en maksimum helning på 85 prosent. Den høyeste hastigheten som er målt, 153 km/t, var i 2006 og ble satt av østerrikeren Michael Walchhofer. Utforløypa i Kitzbühel regnes som den mest krevende i verdenscupen.

Lauberhornrennene i Wengen har den lengste utforløypa i verdenscupen. Med sine 4455 meter tar det skiløperne omtrent to og et halvt minutt å fullføre fra start til mål. Den maksimale helningen er på 42 prosent. Løyperekorden, 2 minutter, 24 sekunder og 23 hundredeler, ble i 1997 satt av italieneren Kristian Ghedina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg