Ellef Ringnes

Faktaboks

Ellef Ringnes
Født
25. oktober 1842, Krødsherad
Død
15. mars 1929, Oslo
Ellef Ringnes
Ellef Ringnes fotografert rundt 1935.
Av /Oslo Museum.

Ellef Ringnes var en norsk bryggerieier og mesén, bror av Amund Ringnes. Sammen med broren måtte han forlate storgården Ringnes i 1855, og 18 år gammel ble han ansatt som handelsreisende på Christiania Bryggeri. I 1877 gikk han sammen med broren og finansmannen, konsul Axel Heiberg og dannet bryggerifirmaet Ringnes & Co. Ellef Ringnes satt også i Christiania kommunestyre i årene 1882–1896, fra 1990 i formannskapet. Fra 1896 var han medlem av Videnskabsselskabet (nå Det norske Videnskaps-Akademi).

Ringnes' store privatbolig i nygotisk stil ved St. Hanshaugen i Oslo, som ble kalt «Cairo» etter hustruen Kaja, var også kjent som «Ringnesslottet». Paret fikk 14 barn, og både bryggerivirksomheten og slektsgården ble drevet videre i familien.

I tillegg til bryggerivirksomheten tok brødrene initiativet til at Holmenkoll-anleggene ble påbegynt. Sammen med Axel Heiberg og Thomas Fearnley dannet Ringnes-brødrene rederikomiteen for Fridtjof Nansens polferd i årene 1893–1896 og for Otto Sverdrups Fram-ekspedisjon i årene 1898–1902. I forbindelse med den siste ekspedisjonen ble en øy i det kanadiske polararkipel oppkalt etter Ringnes (Ellef Ringnes Island).

Et dobbeltportrett av brødrene, «Humleprøven», malt av Erik Werenskiold (1893), henger i Ringnes bryggeri, Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg