Elias Corneliussen var en norsk marineoffiser. Han ledet Sjøforsvaret gjennom andre verdenskrig og fungerte senere en kort tid som forsvarssjef.

Corneliussen dro for første gang til sjøs som 15-åring i 1896, for å få den nødvendige erfaring for å starte på Sjøkrigsskolen. I 1905 fullførte han og startet i operativ tjeneste til sjøs. Fra 1909 gikk han over til å tjenestegjøre i stabstillinger, først i Forsvarsdepartementet og senere blant annet som sjef for mineleggeravdelingen. Han var også en periode adjutant for kong Haakon 7. Frem til 1940 var han sjef for Admiralsstaben.

Ved andre verdenskrigs utbrudd fulgte Corneliussen med regjeringen og kongen til Storbritannia, der han gikk inn i stillingen som sjef for Sjøforsvaret. Dette var en viktig tid for grenen, som fikk flere fartøyer og mer å gjøre. Marinen kjempet langs norskekysten, eskorterte konvoier og tjenestegjorde ellers verden over. Under krigen utarbeidet Corneliussen og staben hans også en ny flåteplan som lå til grunn når det nye Sjøforsvaret skulle bygges i etterkrigstiden.

Etter frigjøringen var han inntil sin avskjed i1946 sjef for Sjøforsvaret, en kort tid også fungerende forsvarssjef. Senere ble Corneliussen også kalt inn som ekspert i planleggingsarbeid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.