Panserskipet Norge
/Norsk Maritimt Museum.

Panserskipet Norge var et norsk panserskip, bygd i Storbritannia. Det var søsterskip av Eidsvold.

Faktaboks

Også kjent som

P/S Norge

Historie

Norge ble sjøsatt i 1899 og ble første gang tatt i bruk i 1901. Norge lå sammen med søsterskipet Eidsvold ved Narvik 9. april 1940. Da de ble angrepet av tyske jagere ble Eidsvold senket uten å få løsnet et skudd, og etter å ha fått løsnet noen få skudd ble Norge senket i femtiden om morgenen av to torpedoer fra den tyske jageren Bernd von Arnim etter en kort kamp. Av besetningen omkom 105 mann, og 90 overlevde.

Spesifikasjoner

Norge var utrustet med to 21-centimeter kanoner i to tårn, seks 15-centimeter og seks 76-millimeter kanoner, og i tillegg luftvernskyts.

  • Standard deplasement: 3645 tonn
  • Lengde: 94,6 meter
  • Toppfart: 17 knop

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev karl johnny sommer

Finnes det oversikt over mannskapet på P/s Norges med tjenestestilling , både døde og overlevende . Min far Gunnar Sommer født 31 mai 1919 , var en av de som overlevde .Det skrives mye om krigsseilerne , men vi må ikke glemme ungguttene som ble utkommandert på disse skipene " Eidsvold og Norge" Jon Michelet har satt søkelyset på krigsseilerne , men jeg tror han har glemt disse ungguttene. Med hilsen Karl Johnny Sommer

svarte Yngve Jarslett

Vår ære og vår avmakt - Panserskipet Norges kamp i Narvik 9. april 1940 av Johannes Sivertsen har et navneregister

https://www.nb.no/items/f3e2f03301281de5a79b40fafc396dac?page=0&searchText=panserskip%20norge

skrev Yngve Jarslett

Det finnes nok et sted, men om det er publisert vet jeg ikke. Det er i det hele tatt publisert forholdsvis lite om de som tjenestegjorde da Norge ble angrepet og under de påfølgende kampene. Mvh, Yngve Jarslett

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg