Ekvatorial-Guineas utenrikspolitikk har vært orientert mot den gamle kolonimakten Spania, men fra 1980-årene i økende grad mot Frankrike, etter hvert som Spania har kritisert brudd på menneskerettighetene. I 1983 ble Ekvatorial-Guinea medlem i det franskdominerte vestafrikanske økonomiske samarbeidet i Communauté économique et monétaire en Afrique centrale (CEMAC), året etter i Banque de états de l'Afrique centrale (BEAC).

Ekvatorial-Guinea har deretter deltatt på de fransk-afrikanske toppmøter og gjorde i 1998 fransk til offisielt språk ved siden av spansk. Forholdet til nabolandet Gabon var i 1980- og 1990-årene tidvis dårlig som følge av omfattende ekvatorialsk opposisjonell aktivitet i Gabon, og på grunn av uoverensstemmelser over grensetrekninger. Konflikten ble skjerpet i 2003, da Ekvatorial-Guinea gjentok en tidligere påstand om at Gabon okkuperer tre små øyer (Mbanie, Cocotiers og Congas) i den potensielt oljerike Coriscobukta – og offisielt gjorde krav på den. Ekvatorial-Guinea og Gabon ble så enige om å overlate tvisten til FN for mekling.

Ekvatorial-Guinea og Gabon ble i 2004 enige om å samarbeide i leting etter olje i de omstridte farvannene mellom de to landene. I 1988 truet Nigeria med å invadere Bioko etter at det ble kjent at teknisk personell fra Sør-Afrika hadde tilhold der. Samarbeidet med Sør-Afrika kom på en tid da landet var internasjonalt isolert, og Ekvatorial-Guinea ble etter 1985 apartheidregimets nærmeste allierte i Afrika.

Samarbeidet ble styrket etter regimeskiftet i Sør-Afrika, og Ekvatorial-Guinea har mottatt både sørafrikansk bistand og investeringer. Forholdet til Nigeria ble forbedret fra 1990, og de to landene ble enige om å samarbeide om å få trukket opp en demarkasjonslinje mellom dem i den oljerike Guineabukta.

Flere grenser i regionen er omstridt, og Ekvatorial-Guinea har tatt Nigerias side i dets grensetvist med Kamerun over Bakassihalvøya. Forholdet til USA var også anspent på 1990-tallet, og USA stengte sin ambassade i landet 1996. Etter at oljevirksomheten i Ekvatorial-Guinea skjøt fart, dominert av amerikanske selskaper, åpnet USA sin ambassade igjen – og har også bistått med militær assistanse.

Ekvatorial-Guinea frøs de diplomatiske forbindelser med Spania i 1997, da Spania ikke ville inndra opposisjonslederen Severo Motos status som politisk flyktning. Ekvatorial-Guinea beskyldte Spania for å støtte det mislykkede kuppforsøket i 2004, som ble knyttet til Moto. Forbindelsene til Angola og Libya ble styrket først på 2000-tallet.

I 1999 var Ekvatorial-Guinea ett av seks land som sluttet seg til en ny regional samarbeidsorganisasjon, Commission du Golfe de Guinée (CGG). I 2002 ble Ekvatorial-Guinea med i det nyopprettede Congo Basin Forest Partnership (CBFP), et program for økonomisk utvikling og økologisk bevaring som omfatter seks land i regionen. De senere år har Ekvatorial-Guinea, i likhet med mange andre afrikanske land, styrket sine forbindelser med Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg