Ekvatorial-Guinea er en presidentstyrt republikk i Afrika. Den nåværende forfatningen er fra 1991 og ble senest revidert i 1995. Den er den fjerde siden uavhengigheten fra Spania i 1968.

Utøvende myndighet er lagt til presidenten, som velges i allmenne valg for sju år. Presidenten kan gjenvelges og er immun mot rettsforfølgelse, også for overgrep han må ha begått før og etter sin presidenttid. Han utnevner statsministeren og regjeringsmedlemmene, som alle må være medlemmer av nasjonalforsamlingen. Flere partier er tillatt fra 1992, men i praksis har presidenten og hans parti styrt nokså eneveldig. Opposisjonen er i stor grad blitt undertrykket og har til dels vært basert i andre land.

Den lovgivende myndighet er formelt lagt til en folkeforsamling (Camara de Representantes del Pueblo) med 100 medlemmer, valgt i allmenne valg for fem år. Presidenten kan oppløse forsamlingen og utskrive nyvalg før valgperioden er utløpt. Stemmerettsalderen er 18 år.

Statsstyret er ustabilt. Både indre og ytre opposisjon og konflikter med naboland bidrar til dette. Det samme gjør en lite utviklet og sårbar økonomi. Oljefunn og mineralforekomster har imidlertid skapt vekstmuligheter.

Administrasjon

Administrativt er landet inndelt i sju provinser (fire på fastlandet og tre på de to øyene Bioko og Annobón), som igjen er inndelt i 30 kommuner.

Rettsvesen

Domstolvesenet er formelt uavhengig, men ikke alltid reelt. Det omfatter lokale retter som settes etter behov, førsteinstansretter og territorielle øverste domstoler i Malabo og Bata, og en høyesterett i Malabo inndelt i fire kamre og bemannet av en rettspresident og 12 dommere. Lovverket bygger på spanske forbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg