Eidefossen kraftverk

Eidefossen kraftverk er et elvekraftverk i Vågå kommune, Innlandet. Kraftverket ligger i elva Otta, ca. 2 km nedstrøms tettstedet Lalm. Hovedvassdrag er Glommavassdraget.

Inntaksdammen har to flomluker med et overløp på kote 347, 5 moh. I sommerhalvåret er det som oftest overløp, med en vannstand på opp til 351 moh. Stasjonens brutto fallhøyde er 16 meter, som nyttiggjøres i en kaplanturbin. Installasjonen er på 12,6 MW og årlig middelproduksjon er ca. 82 GWh. Kraftverket ligger i fjell og ble satt i drift i 1983. Eidefossen kraftverk er et besøkskraftverk og eier er AS Eidefoss.

Gamle Eidefossen kraftstasjon

Den første Eidefossen kraftstasjon stod ferdig i 1916, men bare etter ett år gikk den konkurs på grunn av at stasjonen ble tre ganger dyrere enn planlagt. Men nye eiere kom inn, slik at stasjonen kom i permanent drift igjen fra 1918. Den gamle stasjonen hadde to aggregat og en årlig produksjon på 10 GWh.

Nytt Nedre Otta kraftverk i 2020

Et nytt og større kraftverk; Nedre Otta, ventes å starte produksjonen i 2020. Eidefossen kraftverk vil fra da av kjøre på minstevannføring, samt ta unna flomvann. Nye Nedre Otta vil ha en midlere årsproduksjon på 315 GWh. Kraftverkets eiere vil være AS Eidefoss med 50 prosent og Hafslund E-CO med 50 prosent (E-CO Energi 27 % og Eidsiva Energi AS 23 %).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg