Eidefossen kraftverk

Eidefossen kraftverk er et elvekraftverk i Vågå kommune, Innlandet. Kraftverket ligger i elva Otta, cirka to kilometer nedstrøms tettstedet Lalm. Hovedvassdrag er Glommavassdraget, som også omfatter Gudbrandsdalslågen og Otta elv

Inntaksdammen har to flomluker med et overløp på kote 347, 5 meter over havet. Stasjonens brutto fallhøyde er 16 meter, som nyttiggjøres i en kaplanturbin. Installasjonen er på 12,6 MW og årlig middelproduksjon er cirka 82 GWh. Kraftverket ligger i fjell og ble satt i drift i 1983. Eier er AS Eidefoss.

Det nyere Nedre Otta kraftverk benytter samme inntaksmagasin som Eidefossen. Etter at dette ble satt i drift (2020) kjører Eidefossen normalt bare for å dekke kravet til minstevannføring. og ellers i perioder med flom.

Gamle Eidefossen kraftstasjon

Den første Eidefossen kraftstasjon stod ferdig i 1916, men bare etter ett år gikk den konkurs på grunn av at stasjonen ble tre ganger dyrere enn planlagt. Men nye eiere kom inn, slik at stasjonen kom i permanent drift igjen fra 1918. Den gamle stasjonen hadde to aggregat og en årlig produksjon på 10 GWh.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg