Indianapolis, by i USA, hovedstad i Indiana, ved White River; 795 400 innb. (2007). Den større byregionen (metropolitan area) hadde 1 695 000 innb. (2007). Indianapolis er et viktig vei- og jernbaneknutepunkt, og et betydelig kommersielt og industrielt senter. Industrien omfatter bl.a. bil- og flyindustri, slakterier, møller, jernbaneverksted, tekstil-, maskin-, metallvare- og legemiddelfabrikker (Eli Lilly & Co.).

Byen er også et viktig utdanningssenter; siden 1969 filial av Indiana University–Purdue University, Butler University (grunnlagt 1855), universitetssykehus, musikkonservatorium, John Herron kunstinstitutt og flere andre høyere læresteder. Byen har også en rekke kulturinstitusjoner, bl.a. delstatsmuseum, symfoniorkester og White River State Park med zoologisk hage. Berømt årlig billøp, bilracet Indianapolis 500, er blitt arrangert siden 1911. Se også Indianapolis-banen.

Indianapolis ble grunnlagt 1821, og ble delstatshovedstad fra 1825. Cumberland (National) Road, som kom til byen i 1827, og jernbanen (Rock Island Railroad) i 1833, stimulerte utviklingen. I 1910 var det mer enn 60 bilfabrikker i byen, som bare stod tilbake for Detroit i så henseende. Byen gjennomgikk en rask industrialisering etter 1880-årene, med rikelig tilgang på naturgass og kull.

Mesteparten av det omkringliggende Marion County ble 1970 innlemmet i byen, som er en av de største i USA etter areal. I 1970- og begynnelsen av 1980-årene opplevde Indianapolis betydelige økonomiske problemer, bl.a. som følge av nedleggelser innen bilindustrien og andre viktige industrigrener. I senere år har den vært en foregangsby innen amerikansk byplanlegging, med bygging av en rekke store anlegg for handel, idrett (bl.a. innendørsarenaen Hoosier Dome), kongresser og turisme. Poeten James Whitcomb Riley, president Theodore Roosevelt og forfatteren Booth Tarkington bodde her, og forfatteren Kurt Vonnegut ble født her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.