Indianapolis

«Pyramidene» i Indianapolis er tegnet av Kevin Roche.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Indianapolis er en by i USA og hovedstad i delstaten Indiana, som ligger ved White River. Byen har 863 002 innbyggere, og utgjør kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 2 028 614 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
indjənˈæpəlis

Næringsliv

Indianapolis er et viktig vei- og jernbaneknutepunkt, og et betydelig kommersielt og industrielt senter. De viktigste næringene er finans, forsikring, eiendomsmegling, utleie og leasing. Flere internasjonale selskaper har hovedkontor her, blant annet legemiddelfirmaet Eli Lilly som er byens største arbeidsgiver i privat sektor.

Utdanning og kultur

Indianapolis er også et viktig utdanningssenter; siden 1969 filial av Indiana University–Purdue University, Butler University (grunnlagt 1855), universitetssykehus, musikkonservatorium, John Herron kunstinstitutt og flere andre høyere læresteder. Byen har også en rekke kulturinstitusjoner, blant annet delstatsmuseum, symfoniorkester og White River State Park med zoologisk hage.

Et berømt årlig billøp, bilracet Indianapolis 500, er blitt arrangert siden 1911 på Indianapolis-banen. Poeten James Whitcomb Riley, president Theodore Roosevelt og forfatteren Booth Tarkington bodde her, og forfatteren Kurt Vonnegut ble født her.

Historie

Indianapolis ble grunnlagt i 1821, og ble delstatshovedstad fra 1825. Cumberland Road, som kom til byen i 1827, og jernbanen Rock Island Railroad i 1833, stimulerte utviklingen. I 1910 var det mer enn 60 bilfabrikker i byen, som bare sto tilbake for Detroit i så henseende. Byen gjennomgikk en rask industrialisering etter 1880-årene, med rikelig tilgang på naturgass og kull.

Mesteparten av det omkringliggende Marion County ble i 1970 innlemmet i byen, som er en av de største i USA etter areal. I 1970- og begynnelsen av 1980-årene opplevde Indianapolis betydelige økonomiske problemer, blant annet som følge av nedleggelser innen bilindustrien og andre viktige industrigrener. I senere år har den vært en foregangsby innen amerikansk byplanlegging, med bygging av en rekke store anlegg for handel, idrett (blant annet innendørsarenaen Hoosier Dome), kongresser og turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg