Peter Shilton

Faktaboks

Peter Shilton
Peter Leslie Shilton
Uttale
ʃˈiltən
Født
18. september 1949, Leicester, England

Artikkelstart

Peter Shilton er en engelsk tidligere fotballspiller, med posisjonen målvakt. Han spilte blant annet for Leicester, Nottingham Forest, Southampton og det engelske landslaget.

Shilton ansees som en av de fremste målvaktene gjennom tidene og er spilleren med flest kamper for det engelske landslaget.

Fakta

  • Landskamper: 125

Klubber

Meritter i klubbfotball

Shiltons karriere spant seg over 30 år og elleve forskjellige klubber. Han spilte sin første ligakamp som 16 åring i Leicester, men hadde mest suksess i Nottingham Forest. Der vant han blant annet ligamesterskapet i 1978, Europacupen for serievinnere i 1979 og 1980, og Ligacupen i 1979. Han ble tatt med på Årets lag ti ganger i løpet av karrieren og ble kåret til Årets beste spiller av spillerne i 1978.

I løpet av karrieren spilte han 1005 ligakamper, som også er engelsk rekord. Han har også verdensrekorden for å ha spilt flest offisielle kamper – 1390.

Meritter med landslaget

Shilton spilte 125 landskamper for England mellom 1970 og 1990, noe som er engelsk rekord. Han slapp inn kun 80 mål – ett av dem var da Maradona ved hjelp av «Guds hånd» scoret i kvartfinalen under VM 1986. I en alder av 40 var han Englands førstekeeper da de spilte seg fram til semifinalen i VM 1990 i Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg