Boca Juniors

Boca Juniors
Boca Juniors og River Plate er erkerivaler i argentinsk fotball. Her er Bocas Cristian Pavon (til høyre) i kamp med River Plates Enzo Perez under den andre finalekampen i Copa Libertadores i Madrid 9. desember 2018.
Av /AFP.

Club Atlético Boca Juniors er en argentinsk fotballklubb fra Buenos Aires som ble stiftet 1905, og oppkalt etter bydelen La Boca.

Faktaboks

Uttale
bˈåka xˈuniårs
Også kjent som

Club Atlético Boca Juniors

Boca Juniors er en av de mestvinnende klubbene i søramerikansk fotball gjennom historien. Den har vunnet VM for klubblag tre ganger og Copa Libertadores, Sør-Amerikas svar på den europeiske Mesterligaen, seks ganger.

Fakta

  • Hjemmebane: Estadio Alberto J. Armando
  • Tilskuerkapasitet: 49 000
  • Liga: Primera División de Argentina sesongen 2022/2023 (øverste nivå i det argentinske ligasystemet)
  • Drakter: mørkeblå trøye med gul stripe og mørkeblå bukse

«La Bombonera»

Boca Juniors hjemmebane Estadio Alberto J. Armando i Buenos Aires, er også kjent som «La Bombonera», som på spansk betyr «sjokoladeesken».

Kjente spillere

Av kjente spillere i klubbens historie kan nevnes: Diego Maradona, Antonio Rattin, Martín Palermo, Juan Román Riquelme, Claudio Caniggia, Gabriel Batistuta og Carlos Tevez.

Etableringen av Boca Juniors

Diego Maradona
Diego Maradona er den mest legendariske spilleren i Boca Juniors historie.
Av /AP.

Boca Juniors ble stiftet 3. april 1905 av Esteban Baglietto, Santiago Sana, Alfredo Scarpatti og brødrene Juan og Teodore Farenga som alle var fra Genova i Italia. Valget av de gule og blå draktene sies å ha sin sammenheng med at et skip med svensk flagg seilte forbi havneområdet der bydelen La Boca ligger. Boca henviser til området klubben ble stiftet i, mens Juniors ble valgt etter inspirasjon fra engelske fotball. Det var vanlig på begynnelsen av 1900–tallet at argentinske klubber fikk engelske navn.

El Superclásico

Av derbyer i internasjonal fotball regnes oppgjørene mellom Club Atlético Boca Juniors og Club Atlético River Plate, som begge ble stiftet i samme område av Buenos Aires, som et av de mest intense og voldsomme. La Boca var et arbeiderklasseområde med mye fattigdom da River Plate ble etablert i 1901 og Boca Juniors fire år seinere.

På 1920–tallet flyttet River Plate fra La Boca og til et mer fasjonabelt strøk nord i den argentinske hovedstaden. I 1931 ble fotballen i Argentina profesjonalisert. Samme år betalte River Plate 10 000 pesos for vingen Carlos Peucelle, som på den tiden var en svært høy sum å betale for en fotballspiller, og River Plate kom på en tredje plass i ligaen. I kjølvannet av spillersigneringen fikk River Plate kallenavnet «Los millonarios» (millionærene).

Etter den skuffende tredjeplassen i ligaen kjøpte River Plate angriperen Bernabe Ferreira for 35 000 pesos. Dette var så langt den høyeste summen som var blitt betalt for en fotballspiller. I 1935 betalte River nok en gang en internasjonal rekordsum, denne gang for å signere fotballspilleren José Maria Minelli. Summene River Plate brukte på spillere hadde ingen andre argentinske klubber råd til å konkurrere med.

De dyre signeringene, og at River Plate flyttet fra de sørlige områdene og til den nordlige delen av Buenos Aires, var med på å gjøre at identitet knyttet til klassetilhørighet ble en kilde til konflikt i derbyene mellom disse klubbene.

En annen årsak til rivaliseringen mellom Boca Juniors og River Plate er at klubbene har en helt suveren posisjon i argentinsk fotball. De er Argentinas mestvinnende, største og mest populære klubber. Argentina har lenge vært en fotballstormakt, som har fostret noen av verdens beste fotballspillere. Svært mange av Argentinas største stjerner opp gjennom historien, som Diego Maradona og Alfredo Di Stéfano, har spilt for en av disse klubbene. I tillegg har store profiler fra andre land i Sør-Amerika representert klubbene.

Meritter

  • Intercontinental Cup (3): 1977, 2000, 2003
  • Copa Libertadores (6): 1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007
  • Copa Sudamericana (2): 2004, 2005

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg