Hus med rødt tak, 1912
Hus med rødt tak, 1912
Av .

Die Novembergruppe var en radikal gruppering bestående av ekspresjonistiske kunstnere og arkitekter. Den ble stiftet 3. desember 1918 i Berlin og tok sitt navn fra den tyske revolusjonen, som ble påbegynt den foregående måneden, da keiser Vilhelm 2 abdiserte og første verdenskrig tok slutt. Gruppen ble i starten ledet av Max Pechstein, César Klein og Georg Tappert, men en lang rekke fremtredende ekspresjonister var tidvis involvert i gruppen frem til dens oppløsning i 1933 – deriblant Erich Heckel, Christian Rohlfs, Ludwig Meidner, Conrad Felixmüller og Lyonel Feininger.

Faktaboks

Etymologi
tysk ‘November-gruppen’

Die Novembergruppe arrangerte en rekke utstillinger og sammenkomster i løpet av dens femten år lange historie. Felles for de fleste av gruppemedlemmenes kunstneriske uttrykk var at de kombinerte ekspresjonisme med elementer fra kubisme og futurisme, men de hadde først og fremst sosiale verdier til felles fremfor stil. De ønsket å støtte arbeiderklassen i en sosial revolusjon i Tyskland og å skape en union mellom kunsten og folket. Dette fokuset kom også til syne i valg av motiver og tematikk. Videre krevde de større innflytelse i det tyske kunst- og kulturlivet – blant annet gjaldt dette reorganisering av kunstskoler, museer og utstillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg