Ludwig Meidner

Faktaboks

Ludwig Meidner
Født
1884
Død
1966

Ludwig Meidner, tyskjødisk maler og grafiker. Særlig kjent for sine portretter og urbane landskapsskildringer på 1910-tallet i en utpreget ekspresjonistisk stil. Meidner hadde sitt hovedsete i Berlin og knyttet blant annet tett kontakt med byens litterære avantgarde. I 1912 stiftet han kunstnergruppen "Die Pathetiker" sammen med Jakob Steinhardt og Richard Janthur.

Samme år påbegynte Meidner sine såkalte apokalyptiske landskaper - en serie bilder som viser urbane bosettinger i voldsom omveltning og konflikt med naturkreftene. Inspirert av italiensk futurisme skildret han eksplosjoner, flygende kometer, svaiende bygninger og flyktende mennesker med et dynamisk og vibrerende formspråk. I disse bildene kombinerte Meidner åpenbar eksistensiell angst og latent opprømthet forbundet med ideen om apokalypsen som både en undergang og en åpenbaring. Han utførte også flere rene storbyfremstillinger og var blant de første av de tyske ekspresjonistene som tok til orde for at den moderne storbyen var samtidens viktigste motiv.

På 1920-tallet forlot Meidner ekspresjonismen til fordel for et mer realistisk formspråk. Rett før utbruddet av 2. verdenskrig flyktet han til England hvor han ble værende helt til 1953.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg