Denis de Rougemont, sveitsisk franskspråklig forfatter. Han var særlig opptatt av emner i tilknytning til Europas idéhistorie.

De Rougemont betraktet utviklingen i Europa i et verdikonservativt perspektiv. Han var protestant og sto nær den grenen av kristen eksistensialisme som kalles personalisme. Før og under andre verdenskrig var han aktiv i organisasjoner som kjempet både mot nazismen og mot kommunismen, og han kritiserte Sveits' nøytralitetspolitikk som han mente var en stilltiende aksept av den tyske aggresjonen i Europa.

Hele Rougemonts forfatterskap er preget av at han var en ivrig talsmann for tanken om et forent Europa. En av hans idéer som ble mest diskutert i samtiden, var at Europa ikke bare består av stater, men også av regioner, og at grensene for dem til dels går på tvers av grensene for statene. Bombingen av Hiroshima og Nagasaki i august 1945 gjorde ham til en innbitt motstander av atomvåpen. I de siste bøkene sine hevdet han også at miljøspørsmålene ville bli de viktigste kampsaker i fremtidens samfunn.

De Rougemont har et stort forfatterskap, men han er trolig mest kjent for L'Amour et l'Occident (1939, «Kjærligheten og den vestlige verden»). Her tar han for seg hvordan synet på hva kjærlighet er, stadig har forandret seg i europeisk kultur. Denne boken finnes blant annet i svensk og engelsk oversettelse. Av bøkene hans kan ellers nevnes Vingt-huit siècles d'Europe (1961, «Europa i tjueåtte århundrer», Lettre ouverte aux Européens (1970, norsk oversettelse: Åpens brev til en europeer, 1971) og L'avenir est notre affaire (1977, «Fremtiden er vårt anliggende»).

De Rougemont fikk flere høye utmerkelser i Sveits, blant annet er gater oppkalt etter ham i flere byer. I fødebyen hans Neuchâtel har en videregående skole fått hans navn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.