Denis de Rougemont

Faktaboks

Denis de Rougemont
Uttale
ruʒmˈɔ
Født
8. september 1906
Død
6. desember 1985

Denis de Rougemont, sveitsisk franskspråklig forfatter. Han var særlig opptatt av emner i tilknytning til Europas idéhistorie.

Protestant og eksistensialist

De Rougemont betraktet utviklingen i Europa i et verdikonservativt perspektiv. Han var protestant og sto nær den grenen av kristen eksistensialisme som kalles personalisme. Før og under andre verdenskrig var han aktiv i organisasjoner som kjempet både mot nazismen og mot kommunismen, og han kritiserte Sveits' nøytralitetspolitikk som han mente var en stilltiende aksept av den tyske aggresjonen i Europa.

Europeer og fredsvenn

Hele Rougemonts forfatterskap er preget av at han var en ivrig talsmann for tanken om et forent Europa. En av hans idéer som ble mest diskutert i samtiden, var at Europa ikke bare består av stater, men også av regioner, og at grensene for dem til dels går på tvers av grensene for statene. Bombingen av Hiroshima og Nagasaki i august 1945 gjorde ham til en innbitt motstander av atomvåpen. I de siste bøkene sine hevdet han også at miljøspørsmålene ville bli de viktigste kampsaker i fremtidens samfunn.

Tradisjon og utvikling

De Rougemont har et stort forfatterskap, men han er trolig mest kjent for L'Amour et l'Occident (1939, «Kjærligheten og den vestlige verden»). Her tar han for seg hvordan synet på hva kjærlighet er, stadig har forandret seg i europeisk kultur. Denne boken finnes blant annet i svensk og engelsk oversettelse. Av bøkene hans kan ellers nevnes Vingt-huit siècles d'Europe (1961, «Europa i tjueåtte århundrer», Lettre ouverte aux Européens (1970, norsk oversettelse: Åpens brev til en europeer, 1971) og L'avenir est notre affaire (1977, «Fremtiden er vårt anliggende»).

De Rougemont fikk flere høye utmerkelser i Sveits, blant annet er gater oppkalt etter ham i flere byer. I fødebyen hans Neuchâtel har en videregående skole fått hans navn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg