Neuchâtel (by)

Artikkelstart

Neuchâtel er en by i Sveits, hovedstad i kanton Neuchâtel, ved elven Seyons utløp i nordvestenden av Lac de Neuchâtel. Byen har 33 493 innbyggere (2020), 85 837 innbyggere med forsteder i agglomerasjonen Neuchâtel.

Faktaboks

Uttale
nøʃatˈɛl

Kultur- og næringsliv

Byen har universitet fra 1909, handelshøyskole og andre høyskoler. Sentralt i byens næringsliv står fabrikasjon av ur og presisjonsinstrumenter med røtter tilbake til 1700-tallet. Neuchâtel er sete for Bundesamt für Statistik (Sveits' statistiske sentralbyrå). Det drives vindyrking i omegnen, og i september er det en årlig vinfestival i byen.

Neuchâtel har flere museer og vitenskapelige samlinger. Centre Dürrenmatt (innviet i 2000) presenterer Friedrich Dürrenmatt som forfatter, maler og tegner. Notre Dame-kirken er fra 1100–1200-tallet. Slottet for de tidligere grever og fyrster av Neuchâtel, med de eldste delene fra 1100-tallet, huser nå kantonadministrasjonen og det lokale rettsvesenet. Bebyggelsen i gamlebyen er preget av gule sandsteinshus.

Historie

Neuchâtel ble grunnlagt på 1000-tallet, da Rudolf 3. av Burgund lot bygge en et nytt slott (neu châtel er fransk for 'nytt slott') for sin hustru Irmengarde. Litt senere ble de første grever av Neuchâtel oppnevnt, og stedet fikk byrett i 1214. Reformasjonen ble innført i 1530.

For senere historie, se artikkelen om kantonen Neuchâtel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg