Den sentralafrikanske republikks politiske system

Sentralafrikanske republikk har etter forfatningen av 2004 et enhetsstatlig og presidentielt-demokratisk politisk system. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år med mulighet for ett gjenvalg. Presidenten utnevner både statsminister og regjering. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen, valgt i allmenne valg for fem år. Forsamlingen har 106 medlemmer. Partisystemet er oppsplittet og preget av koalisjoner. Landet har i perioder vært styrt av de militære, og kupp har vært den vanligste metoden for maktoverføring.

Administrativ inndeling

Landet er delt inn i 16 prefekturer, herav to økonomiske prefekturer, og én spesiell kommune, hovedstaden Bangui. Disse enhetene er videre inndelt i underprefekturer og kommuner.

Rettsvesen

Rettsvesenet er i løselig forstand preget av fransk rett. Det omfatter, foruten en forfatningsdomstol og en militærdomstol, en høyesterett, en appellrett, en strafferettsdomstol og lokale domstoler. Dommerne utnevnes både av presidenten, nasjonalforsamlingens president og de øvrige dommere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg