Den sentralafrikanske republikks politiske system

Den sentralafrikanske republikk er delt opp i prefekturat

Artikkelstart

Den sentralafrikanske republikk ble i 1891 en fransk koloni. I 1946 ble kolonien et oversjøisk territorium i Den franske union, og i 1958 fikk kolonien status som en uavhengig republikk innenfor Det franske fellesskap. Den sentralafrikanske republikk ble selvstendig i 1960. Landets politiske historie har vært preget av ustabilitet og en rekke statskupp.

Landet har et presidentielt-demokratisk politisk system. Presidenten velges i allmenne valg for fem år, og utnevner statsministeren og regjeringen, som står ansvarlige overfor et tokammerparlament. Historisk sett er det imidlertid få av landets presidenter som ikke har vært involvert militærkupp. Landet fikk i desember 2015 en ny grunnlov, etter flere år med uro og vold. Den videreførte et presidentielt-demokratisk politisk system.

Utøvende og lovgivende makt

Statsoverhodet i Den sentralafrikanske republikk er en president, som velges i allmenne valg for fem år med mulighet for ett gjenvalg. Presidenten utnevner både statsminister og regjering. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen, som blir valgt i allmenne valg for fem år. Forsamlingen har 105 medlemmer. I tillegg velges det medlemmer til et senat. Senatsmedlemmer velges til femårsperioder ved indirekte valg.

Partisystemet er oppsplittet og preget av koalisjoner. Landet har i perioder vært styrt av militære, og militærkupp har vært den vanligste metoden for maktoverføring. Siste presidentvalg ble avholdt i desember 2020, der Faustin-Archange Touadera vant.

Administrativ inndeling

Landet er delt inn i 16 prefekturer, herav to økonomiske prefekturer, og én spesiell kommune, hovedstaden Bangui. Disse enhetene er videre inndelt i underprefekturer og kommuner.

Rettsvesen

Rettsvesenet er i løselig forstand preget av fransk rett. Det omfatter, foruten en forfatningsdomstol og en militærdomstol, en høyesterett, en appellrett, en strafferettsdomstol og lokale domstoler. Dommerne utnevnes både av presidenten, nasjonalforsamlingens president og de øvrige dommere.

En sviktende stat

Den sentralafrikanske republikk har en svak statsdannelse, der sentralmakten i liten grad har kontroll over landets grenser, og i svært begrenset grad evner å tilby innbyggerne helt grunnleggende tjenester, inkludert personlig sikkerhet. Les mer om landets turbulente moderne historie under Den sentralafrikanske republikks historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg