Den sentralafrikanske republikks politiske system

Sentralafrikanske republikk har etter forfatningen av 2004 et enhetsstatlig og presidentielt-demokratisk politisk system. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år med mulighet for ett gjenvalg. Presidenten utnevner både statsminister og regjering. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen, valgt i allmenne valg for fem år. Forsamlingen har 106 medlemmer. Partisystemet er oppsplittet og preget av koalisjoner. Landet har i perioder vært styrt av de militære, og kupp har vært den vanligste metoden for maktoverføring.

Landet er delt inn i 16 prefekturer, herav to økonomiske prefekturer, og én spesiell kommune, hovedstaden Bangui. Disse enhetene er videre inndelt i underprefekturer og kommuner.

Rettsvesenet er i løselig forstand preget av fransk rett. Det omfatter, foruten en forfatningsdomstol og en militærdomstol, en høyesterett, en appellrett, en strafferettsdomstol og lokale domstoler. Dommerne utnevnes både av presidenten, nasjonalforsamlingens president og de øvrige dommere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.