Faustin-Archange Touadéra

Faktaboks

Faustin-Archange Touadéra
Født
21. april 1957, Bangui, Den sentralafrikanske republikk

Artikkelstart

Faustin-Archange Touadéra er en sentralafrikansk politiker. Han har siden 2016 vært president i Den sentralafrikanske republikk. Mellom 2008 og 2013 var han statsminister i landet.

Archange ble født og vokste opp i Bangui. Han fulgte en akademisk karriere var et relativt ukjent navn i sentralafrikansk politikk da han i 2008 ble utnevnt til statsminister i en regjering under daværende president, François Bozizé. Han har to doktorgrader i matematikk, fra henholdsvis Lille i Frankrike og Yaoundé i Kamerun, og var rektor ved Universitetet i Bangui da han ble utnevnt til statsminister.

I mars 2016 ble Touadéra president i Den sentralafrikanske republikk, etter å ha vunnet et allment valg med 62 prosent av stemmene. Landet hadde da ikke hatt en folkevalgt president siden Séléka avsatte president Bozizé ved militærkupp i mars 2013.

Touadéras presidentperiode har vært preget av en økonomi som har lidd under flere års voldelig konflikt, et splittet politisk landskap, krevende forhandlinger med opprørsgrupper og et sikkerhetsvakuum som følge av at den tidligere kolonimakten Frankrike kort tid etter presidentvalget annonserte at de ville avslutte sin mangeårige militære intervensjon i landet, Opération Sangaris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg