Bangui

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Bangui er hovedstad og største by i Den sentralafrikanske republikk, med om lag 734 350 innbyggere (estimat 2012). Bangui ligger sør i landet, ved bredden av elva Oubangui (Ubangi), som er en bielv til Kongoelva.

Faktaboks

Uttale
-gˈi

Administrativt sentrum

Byen ble grunnlagt under fransk kolonistyre i 1889, men fikk lite oppmerksomhet av den franske kolonimakten. Bangui holdes, i likhet med Den sentralafrikanske republikk, av mange for å være av relativt liten geostrategisk betydning.

For landet som sådan er byen imidlertid viktig: Omtrent alt av landets offisielle funksjoner er lokalisert i en av byens åtte bydeler og byen er et viktig handelssenter for den omliggende jordbruksregionen. Her produseres noe næringsmidler og forbruksvarer, og handel med bomull, tømmer, kaffe og sisal eksporteres fra byens havn. Bangui har en internasjonal flyplass og jernbaneforbindelse til Brazzaville og Pointe-Noire i Republikken Kongo, samt fergeforbindelse med Zongo i Den demokratiske republikken Kongo.

Bangui er en relativt liten hovedstad, som foruten noen markante bygg fra tiden under tidligere president Jean-Bédel Bokassa, ikke har større signalbygg. Det finnes imidlertid et universitet i byen, som også er erkebispesetet for den katolske kirken.

Uroligheter

Bangui har i mange år vært preget av uro og vold i forbindelse med de gjentakende statskuppene i Den sentralafrikanske republikk og har siden kuppet i 2013 opplevd betydelig vold og opprørsvirksomhet. Byens flyplass, ble et viktig fristed for internt fordrevne under dette statskuppet da den kom under beskyttelse av franske militære styrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg