Den norske filmfestivalen

Festivalens offisielle logo.
.

Artikkelstart

Den norske filmfestivalen, også kjent som Filmfestivalen i Haugesund, er Norges eldste i sitt slag, og arrangeres hvert år om høsten. Siden 1987 har den blitt avholdt i Haugesund.

Faktaboks

Også kjent som

Filmfestivalen i Haugesund

Bakgrunn

Olav Sandsmark og Bjørn Bjørnsen var blant initiativtakerne til den første utgaven, som fant sted i Drøbak i 1973. Festivalen ble finansiert av daværende Kommunale Kinematografers Landsforbund (i dag Film & Kino), og hadde slagordet «Også Drøbak Cannes». Den franske regissøren Francois Truffaut var æresgjest.

I sine første leveår rullerte festivalen mellom flere norske byer, men fra 1987 ble den forankret i Haugesund. Samme år tiltrådte Gunnar Johan Løvvik som festivalsjef, en stilling han hadde frem til han ble avløst i 2015 av Tonje Hardersen.

Profil

Den norske filmfestivalen er et møtested for norsk og nordisk filmbransje og publikum. Festivalen har som mål å være en arena for filmfaglige og -politiske diskusjoner, og et utstillingsvindu for både norsk og internasjonal film.

Festivalens hovedprogram fokuserer på spillefilm som ventes å få premiere på norske kinoer. Titlene velges ut fra sin kunstnerisk verdi, gjennom et nært samarbeid mellom festivalledelsen og en rekke norske og skandinaviske filmdistributører.

Som en del av festivalen ble New Nordic Films opprettet i 1995, et tiltak for å promotere nordisk film. Bransjetreffet trekker årlig flere hundre aktører fra hele verden som blir oppdatert på ny nordisk filmproduksjon og får muligheten til å etablere produksjonssamarbeid på tvers av landegrensene.

Amanda

Fra 1985 ble den nasjonale Amandaprisen delt ut under festivalen. Den var opprinnelig en film- og TV-pris, men ble fra 2005 en ren filmpris. Den deles ut i en rekke kategorier, deriblant for beste norske kinofilm, barnefilm, regi, filmmanus, foto, visuelle effekter, kortfilm, dokumentarfilm, beste utenlandske kinofilm samt hoved- og biroller for både menn og kvinner. I tillegg kommer Folkets Amanda, en publikumspris hvor vinneren avgjøres gjennom avstemning.

Prisutdelingen, kalt Amandashowet, blir sendt på TV og var de tyve første årene et samarbeid mellom festivalen og NRK. Etter flere års sendinger på TV2 (2006-2018), er det igjen statskanalen som sender utdelingen.

Amandaprisen gis i form av en statuett utformet av billedhugger Kristian Kvakland.

Eierskap

Per 2020 er festivalen organisert som et aksjeselskap med Film & Kino som hovedeier, og Haugesund kommune og Rogaland fylkeskommune som deleiere. H.K.H. Kronprins Haakon er Den norske filmfestivalens høye beskytter. Liv Ullmann er ærespresident.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg