Luba er et bantufolk i den sørøstlige delen av Den demokratiske republikken Kongo og er landets største folkegruppe med anslagsvis åtte millioner mennesker (2005). Språket, tshiluba, er et av de fire nasjonale språkene i landet, og brukes i stor utstrekning som lingua franca.

De egentlige lubaene bor i området mellom elvene Lualaba og Lubilash. På 1500-tallet dannet de et mektig imperium og la under seg en rekke av nabofolkene. Imperiet stod på høyden på 1700–1800-tallet, og ble først delt opp av belgierne på begynnelsen av 1900-tallet.

Luba er kjent for sin kunstindustri, og særlig for sine treskjærerarbeider. De var tradisjonelt jordbrukere, men begynte tidlig å ta lønnsarbeid i gruvene i Shaba (Katanga). Etter hvert gikk de også inn i «moderne» yrker i alle byer og sentra i provinsene Shaba og Kasai. Dette skaffet dem en overlegen økonomisk posisjon, noe som førte til at de ofte ble ofte upopulære blant andre etniske grupper.

Etter Kongos uavhengighet (1960) ble mange lubaer drept eller fordrevet fra områder med andre folkegrupper, og under dette presset gjorde de mislykkede forsøk på å etablere to uavhengige stater, en i det sørlige Kasai og en annen i Lualaba-distriktet i Shaba.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.