luba

Artikkelstart

Luba er et bantufolk som bor i den sørøstlige delen av Den demokratiske republikken Kongo, særlig i området mellom elvene Lualaba og Lubilash. Luba er landets største folkegruppe med anslagsvis åtte millioner mennesker (2005). Språket, tshiluba, er et av de fire nasjonale språkene i landet, og brukes i stor utstrekning som lingua franca.

Faktaboks

Uttale
lˈuba
Også kjent som

baluba (ba- angir flertall)

Levesett

Luba var tradisjonelt jordbrukere, men begynte tidlig å ta lønnsarbeid i gruvene i Shaba (Katanga). Etter hvert gikk de også inn i «moderne» yrker i alle byer og sentra i provinsene Shaba og Kasai. Dette skaffet dem en overlegen økonomisk posisjon, noe som førte til at de ofte ble ofte upopulære blant andre etniske grupper. Luba er kjent for sin kunstindustri, og særlig for sine treskjærerarbeider.

Historie

På 1500-tallet dannet de et mektig imperium og la under seg en rekke av nabofolkene. Imperiet stod på høyden på 1700–1800-tallet, og ble først delt opp av belgierne på begynnelsen av 1900-tallet.

Etter Kongos uavhengighet (1960) ble mange lubaer drept eller fordrevet fra områder med andre folkegrupper, og under dette presset gjorde de mislykkede forsøk på å etablere to uavhengige stater, en i det sørlige Kasai og en annen i Lualaba.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg