Cuenca (by i Ecuador)

Cuencas historiske sentrum ble erklært kulturell verdensarv av UNESCO i 1999.
Av .

Artikkelstart

Cuenca er Ecuadors tredje største by, etter Guayaquil og hovedstaden Quito. Byen er hovedstad i kantonen med samme navn og i provinsen Azuay. Kantonen består i tillegg til byen av omkringliggende landkommuner. Det totale folketallet i denne er 636 996 (INEC, 2020).

Faktaboks

Uttale
kuˈeŋka

Cuenca ligger syd i Ecuador, 432 kilometer fra Quito, langs Andesfjellene og og strekker seg til 2550 meter over havet. På grunn av høyden er den årlige gjennomsnittstemperaturen kun 15 grader, til tross for sin beliggenhet nær ekvator.

Kultur

Cuencas historiske sentrum ble erklært kulturell verdensarv av UNESCO i 1999. Her er det flere bygninger fra kolonitida og den etterfølgende republikanske perioden på 1800-tallet. De viktigste er den gamle og den nye katedralen, som ligger rett overfor hverandre.

Byen er kjent for produksjon av panamahatten, en stråhatt som tilvirkes av toquillaplanten som finnes ved kysten i Ecuador. Navnet kommer av den store etterspørselen av disse hattene fra gullgraverne i California på midten av 1800-tallet. Underveis til gullfeltene via Panama kjøpte gullgraverne hatter der som var importert fra Ecuador. Det er et museum i byen som viser prosessen for tilvirkning av hattene.

Cuenca er et populært sted for tilflytting av pensjonister fra USA og andre land. Offisielle tall viser at det er rundt 4000 utenlandske innflyttere der. Et stabilt klima, godt helsetilbud og forholdsvis lav kriminalitet er faktorer som er nevnt som årsaker til denne innvandringen.

Historie

Før spanjolenes ankomst på 1500-tallet var området bebodd av cañarifolket. Det er funnet spor av deres kultur så langt tilbake som år 500 før vår tidsregning. Rundt 1470 ble det underlagt det ekspanderende inkariket. Det er flere ruiner fra inkaperioden, deriblant Ingapirca noen kilometer utenfor byen.

Inkabyen Tomebamba, som lå der Cuenca ligger i dag, ble jevnet med jorden i 1557 da spanske erobrere ankom regionen etter å ha beseiret inkaene. Byen ble offisielt grunnlagt 12. april 1557 og oppkalt etter byen Cuenca i Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg