Cork (fylke i Irland)

Cork er et fylke i Irlands sørvestlige del, ved kysten i provinsen Munster. Fylket hadde 542 868 innbyggere i 2016 og har et areal på 7457 kvadratkilometer. Høyeste punkt er Knockboy på 706 meter over havet og byen Cork er administrasjonsby. Fylket er det største i Irland.

Faktaboks

Uttale
kå:k
Også kjent som

Irsk: Chorcaí

Geografi

Landet er i vest fjellendt, i øst flatt og fruktbart. Elvene Blackwater, Lee og Brandon renner alle mot øst. Kysten er fjellrik og danner dypt innskårne bukter med mange øyer. Byen Cork utgjør det største urbane området og med forstedene er Cork den nest største konurbanasjonen i Irland, etter Dublin.

Næringsliv

Havneområdet øst for byen Cork har mange farmasøytiske og medisisnke selskaper, elektronikkindustri og Whitegate sørøst for byen Cork er et større petroleumsraffineri. Storfeholdet er betydelig og ved kysten drives et rikt fiske. Mye industrien er basert på foredling av råvarer fra landbruket. I Kinsale ligger et viktig havfiskesenter. Turisme er viktig og fylket har flere interessante attraksjoner som slottet i Blarney og naturen langs kysten. Cork International Airport ligger like sør for Cork bysenter og er landets tredje største.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg