Cittaslow er en internasjonal organisasjon som har sitt utspring fra Slow Food-bevegelsen i Italia på 1980-tallet. Organisasjonen ble stiftet i 1999 blant annet for å ivareta og fremme steders mangfold og særpreg. Utgangspunktet var den standardisering og ensretting stedsutformingen etter hvert har tatt; med like fasader, samme butikkjeder, samme vareutvalg og reklame. Forskjellene mellom ulike steder blir visket ut og særpreget blir borte.

Hovedmålet for Cittaslow er å bedre livskvaliteten og skape identitet til stedet. I en Cittaslow-kommune heter det at det fins ingen turister - bare gjester. Andre områder det arbeides innenfor er blant annet fremme av lokale produkter, kortreist mat, fornybar energi, redusert biltrafikk, universell utforming, tilrettelegging for barnefamilier, kulturarrangementer, beplantning og grøntanlegg, lokalt engasjement med mer.

Avtalen ble underskrevet av 33 italienske byer i 1999. Sokndal kommune ble i august 2003 det første ikke-italienske medlemmet av Cittaslow. Per februar 2018 har organisasjonen 236 medlemskommuner i 30 land fordelt på alle verdensdeler. I Norden er følgende kommuner medlem: Eidskog, Levanger, Sokndal og Ulvik i Norge, Falköping i Sverige, Svendborg og Mariagerfjord i Danmark, Kristinestad i Finland og DjúpivogurIsland.

22. januar 2009 ble Nordisk nettverk Cittaslow etablert.

Cittaslows offisielle nettside

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.