Cittaslow, bevegelse som ble stiftet i 1999 bl.a. for å ivareta og fremme steders mangfold og særpreg. Bevegelsens utgangspunkt var den standardisering og ensretting stedsutformingen etter hvert har tatt, med like fasader, samme butikkjeder, samme vareutvalg og reklame. Forskjellene mellom ulike steder blir visket ut og særpreget blir borte.

Hovedmålet for Cittaslow er å bedre livskvaliteten og skape identitet til stedet. I en Cittaslow-kommune heter det at det er ingen turister - bare gjester. Andre områder det arbeides innenfor er fremme av lokale produkter - kortreist mat, fornybar energi, redusert biltrafikk, universell utforming, tilrettelegging for barnefamilier, kulturarrangementer, beplantning og grøntanlegg, lokalt engasjement m.v.

Avtalen ble underskrevet av 33 italienske byer i 1999. Sokndal kommune ble i august 2003 det første ikke-italienske medlemmet av Cittaslow. Pr. 1. mai 2009 er det 115 medlemskommuner fordelt på 16 land: Italia, Spania, Portugal, Nederland, Belgia, Tyskland, Østerrike, Sveits, Storbritannia, Polen, Norge, Sverige, Danmark, Australia, New Zealand og Sør-Korea. Medlemskommuner i Norden: Eidskog, Levanger og Sokndal i Norge, Falköping i Sverige og Svendborg i Danmark.

2. januar 2009 ble Nordisk nettverk Cittaslow etablert.

For mer informasjon om Cittaslow vises til:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.