Faktaboks

Djúpivogur
Etymologi
islandsk ‘Dypvåg’
Papey
Papey er en fraflyttet øy utenfor Djúpivogur. Øya er kjent for sitt rike fugleliv.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Pakkhuset Langabúð fra 1790 er et av de eldste husene på Øst-Island.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Djúpivogur er et fiskevær og en kommune på Øst-Island. Kommunen har 460 innbyggere i 2017 og et areal på 1133 kvadratkilometer. Djúpivogur omfatter landet omkring fjordene Berufjörður, Hamarsfjörður og Álftafjörður og dalene innenfor.

Djúpivogur var på grunn av sin gode havn allerede i hansatida en viktig handelsplass på Øst-Island og er fortsatt en fiskeri- og jordbrukskommune. Ved Teigarhorn nord for sentrum ligger en berømt zeolittforekomst med krystaller av særlig skolesitt som er erodert ut av basaltklippene. Teigarhord er naturreservat og det er forbudt å forsyne seg av mineralene på noen som helst måte.

Et av Islands eldste pakkhus, Langabuð fra 1790, tjener i dag som museum for billedhoggeren Ríkarður Jónssons arbeider.

Djúpivogur er den eneste byen på Island som er medlem av den internasjonale organisasjonen Cittaslow.

I kommunen ligger også den nå fraflyttede øya Papey, kjent for sitt rike fugleliv med blant annet lunde og ærfugl. Kirken fra 1807, en av Islands minste, står fortsatt. Navnet fikk øya fordi den var bebodd av irske munker – av landnåmsmennene kalt 'papar'.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg