Faktaboks

Falköping
Etymologi

av fala 'slette' eller fargen fal 'gråblek'

Uttale

fˈaːlkjøping

Gudhem
Falköping er sentrum for den fruktbare Falbygden. I forgrunnen ses Gudhem kirke og klosterruin.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Falköping er en by og kommune i Västergötland i Sverige.

By

Byen ligger 110 kilometer nordøst for Göteborg. Byen hadde 17 900 innbyggere i 2020, og er sentralsted for den fruktbare Falbygden.

Falköping er handelsplass fra førhistorisk tid, og ble by på slutten av 1200-tallet. St. Olofs kyrka er fra 1100-tallet. Ved Gudhem nord for byen ligger ruinene av et cistercienserkloster fra 1100-tallet. Falbygdens museum viser gjenstander fra traktens rike historie og forhistorie.

Tekstil- og konfeksjonsindustrien, som tidligere dominerte byens næringsliv, har i de senere årtier gått tilbake, mens service- og tjenestenæringene er blitt viktigere.

Kommune

Falbygden
Utsyn over Falbygden fra platåberget Ålleberg, som hever seg 100 m over slettelandet. Ålleberg er et senter for svensk para- og hanggliding.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Falköping kommune tilhører Västra Götalands län, har et areal på 1057 kvadratkilometer og 33 300 innbyggere (2022). I den sørlige delen er det store skogområder, i sørvest en del delvis drenerte våtmarksområder. I nordvest tilhører en del av Hornborgasjön kommunen. Kommunen er tradisjonelt en jordbrukskommune, men det finnes likevel enkelte større produksjonsforetak, blant annet Volvo-konsernet og møbelprodusenten Kinnarps AB.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg