Christoffer Wilhelm Eckersberg, dansk maler, var først i malerlære i Aabenraa og Flensburg, studerte fra 1803 ved akademiet i København under Nicolai Abraham Abildgaard. Avgjørende ble et opphold i Paris i 1810–13, de to siste år som elev av Jacques Louis David, hvis strenge klassisisme kom til å bestemme hans figurstil. Denne formklare, plastisk gjennomarbeidede stil med dens fine linjespill kommer først til gjennombrudd i Spartanske drenge (1812, Hirschsprungs samling, København).

I 1813–16 var han i Roma og malte der noen av sine fineste landskaper i lyse, klare toner og med sterk betoning av arkitektoniske elementer. I denne tiden og frem til ca. 1820 skapte han også med utgangspunkt i Davids skole sine fornemste portretter. Vennen Bertel Thorvaldsen hyllet han i akademiets monumentale portrett fra 1814, og fra samme år er det portrett som uten tilstrekkelig grunn er antatt å forestille Thorvaldsens elskerinne Anna Magnani (1814), kanskje hans mest inntrengende menneskeskildring.

Sentrale verker i dansk portrettkunst er også Det nathansonske familiebilde (1818), og portrettene av Nathansons to døtre og frøken Marsmann (1820), alle i Statens Museum for kunst, København, videre de to skarpt karakteriserte portretter av eldre damer fra 1818, for eksempel Madam Schmidt (Hirschsprungs samling) og Madam Wolff (Nasjonalgalleriet, Oslo).

I 1820-årene begynner så den lange rekke av Eckersbergs marinemalerier, som viser hans inntrengende naturstudium (særlig var han opptatt av perspektivstudier) og fint avveide komposisjon. Han var også en dyktig aktmaler. Fra 1818 var han professor ved Københavns akademi, direktør 1827–29. Eckersberg øvde en innflytelse på dansk malerkunst som kom til å strekke seg over et halvt århundre.

  • Fischer, Erik: C.W.Eckersberg : his mind and times, 1993
  • Hornung, Peter Michael: C.W. Eckersberg : dansk malerkunsts fader, 2005
  • Tegninger af C.W.Eckersberg, udg. af Den Kgl. Kobberstiksamling, 1983, 
  • Zahle, Erik: C.W.Eckersberg, 1945

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. desember skrev Nadia Caroline Andersen

Hei! Kan det være at portrettet av J.C. Dahl tilhører Trondheim Kunstmuseum, og ikke Trøndelag kunstgalleri?

Mvh

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.