Christoffer Wilhelm Eckersberg

Faktaboks

Christoffer Wilhelm Eckersberg
uttale:
ˈeckersberg
født:
2. januar 1783
død:
22. juli 1853
Eckersbergs portrett av Anna Maria Magnani (1814) er kanskje hans mest inntrengende menneskeskildring.
Av .

Oljemaleri, 42,5 x 53 cm. 1818

Av /KF-arkiv ※.
Av .

Christoffer Wilhelm Eckersberg, dansk maler, var først i malerlære i Aabenraa og Flensburg, studerte fra 1803 ved akademiet i København under Nicolai Abraham Abildgaard. Avgjørende ble et opphold i Paris i 1810–13, de to siste år som elev av Jacques Louis David, hvis strenge klassisisme kom til å bestemme hans figurstil. Denne formklare, plastisk gjennomarbeidede stil med dens fine linjespill kommer først til gjennombrudd i Spartanske drenge (1812, Hirschsprungs samling, København).

I 1813–16 var han i Roma og malte der noen av sine fineste landskaper i lyse, klare toner og med sterk betoning av arkitektoniske elementer. I denne tiden og frem til ca. 1820 skapte han også med utgangspunkt i Davids skole sine fornemste portretter. Vennen Bertel Thorvaldsen hyllet han i akademiets monumentale portrett fra 1814, og fra samme år er det portrett som uten tilstrekkelig grunn er antatt å forestille Thorvaldsens elskerinne Anna Magnani (1814), kanskje hans mest inntrengende menneskeskildring.

Sentrale verker i dansk portrettkunst er også Det nathansonske familiebilde (1818), og portrettene av Nathansons to døtre og frøken Marsmann (1820), alle i Statens Museum for kunst, København, videre de to skarpt karakteriserte portretter av eldre damer fra 1818, for eksempel Madam Schmidt (Hirschsprungs samling) og Madam Wolff (Nasjonalgalleriet, Oslo).

I 1820-årene begynner så den lange rekke av Eckersbergs marinemalerier, som viser hans inntrengende naturstudium (særlig var han opptatt av perspektivstudier) og fint avveide komposisjon. Han var også en dyktig aktmaler. Fra 1818 var han professor ved Københavns akademi, direktør 1827–29. Eckersberg øvde en innflytelse på dansk malerkunst som kom til å strekke seg over et halvt århundre.

Litteratur

  • Fischer, Erik: C.W.Eckersberg : his mind and times, 1993
  • Hornung, Peter Michael: C.W. Eckersberg : dansk malerkunsts fader, 2005
  • Tegninger af C.W.Eckersberg, udg. af Den Kgl. Kobberstiksamling, 1983,
  • Zahle, Erik: C.W.Eckersberg, 1945

Kommentarer (2)

skrev Nadia Caroline Andersen

Hei! Kan det være at portrettet av J.C. Dahl tilhører Trondheim Kunstmuseum, og ikke Trøndelag kunstgalleri? Mvh

svarte Gunn Hild Lem

Hei, og takk for innspill. Det kan godt hende. Bildet er fra papirleksikonet. Jeg fjernet bare tilhørighet. Vennlig hilsen Gunn Hild

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg