Christer Fuglesang

Faktaboks

Christer Fuglesang
Født
18. mars 1957, Nacka, Sverige

Sveriges Christer Fuglesang, første skandinav i rommet, deltok på to romfergeferder til Den internasjonale romstasjonen - STS-116 i desember 2006 og STS-128 i august/september 2009. Til sammen hadde han fem arbeidsøkter ute i rommet, tre på første ferd og to på andre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Christer Fuglesang er en svensk fysiker og astronaut. Han er den første europeiske astronauten med både russisk og amerikansk utdannelse og den første skandinav i rommet.

Utdannelse

Fuglesang har doktorgrad i eksperimentell partikkelfysikk 1987 fra Stockholms universitet, og han ble dosent i 1991. Fuglesang ble tatt ut til å delta i ESAs astronaututdannelse i 1992. I årene 1993–1996 trente han ved russiske Gagarin kosmonaut-treningssenter utenfor Moskva og fikk sertifikat for å føre Sojus romfartøy.

I 1996 ble Fuglesang overført av ESA til NASAs Johnson Space Center Astronaut Office i Houston, USA. Han avsluttet sin formelle astronaut-utdannelse ved NASA i 1998 med kompetanse som NASA Mission Specialist for den amerikanske romfergen.

Romfart

Christer Fuglesang var første skandinav i rommet. Han har vært oppe på den Internasjonale romstasjonen to ganger, første gang 10.–22. desember 2006 (STS-116), andre gang 29. august–12. september 2009 (STS-128). På første tur gjennomførte han tre romvandringer, på andre to. Oppgavene på siste tur var å få på plass et stativ med forsøk innen materialvitenskap på den amerikanske seksjonen Destiny. I tillegg byttet han ut en tank med ammoniakk som er en del av romstasjonens temperatursystem. STS-128 blir trolig Fuglesangs siste tur i rommet. Han hadde med seg helt spesielle ting fra Sverige og Norge, blant annet en kopi av medaljen som deles ut til Nobels fredspris, seigmenn og Alexander Rybaks CD Fairytale.

Christer Fuglesang ble tildelt Norges Luftsportsforbund/Norsk Aero Klubbs gullmedalje som første skandinaviske astronaut med romfergen Discovery i 2006. Fuglesang fikk medaljen overrakt av NAKs president under Frokost-TV på NRK den 13. april 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg