Gagarin kosmonaut-treningssenter

Gagarin kosmonaut-treningssenter, treningssenter for russiske kosmonauter og utenlandske romfarere som skal fly med russiske romfartøyer. Er en del av Stjernebyen og ligger i et skogområde ca. 40 km nordøst for Moskva.

Beslutningen om opprettelse ble tatt av øverstkommanderende for det sovjetiske flyvåpenet 11. januar 1960. Navnet var den gang Kosmonaut-treningssenteret, endringen kom etter Jurij Aleksejevitsj Gagarins død i 1968. Fikk i 1969 status som vitenskapelig forsknings- og prøveinstitutt, gikk i 1995 sammen med flyvåpenet i det som heter Jurij A. Gagarin statlige, vitenskapelige forsknings- og prøvings-kosmonaut-treningssenter.

Omfatter bl.a. simulatorer for romfartøyer og romstasjon-seksjoner, en stor og en liten sentrifuge, en vanntank med diameter 23 m og dybde 12 m, et planetarium og diverse fly for parabelflyvninger.

Ble til å begynne med drevet i hemmelighet av forsvaret, fra august 1996 av forsvaret og Russlands føderale romorganisasjon Roskosmos, fra 1. oktober 2008 hovedsakelig av Roskosmos.

Leder for treningssenteret er (2011) den tidligere kosmonauten Sergei K. Krikaljov (utnevnt 2009).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg